Apple, prima companie din lume evaluată la două trilioane de dolari: ce înseamnă asta, de fapt

Apple, prima companie din lume evaluată la două trilioane de dolari: ce înseamnă asta, de fapt

Apple este de mult timp o companie fascinantă, reușește să genereze profituri fabuloase, dar, în același timp, are cei mai aprinși fani. Chiar dacă există miliarde de iPhone-uri și iPad-uri în piață, utilizatorii de gadgeturi ieșite din Cupertino au impresia că fac parte dintr-un club exclusivist.

Pentru câteva momente, ieri, Apple a ajuns să fie evaluată la aproximativ două trilioane de dolari. Ca referință, evaluarea se bazează pe valoarea totală a tuturor acțiunilor gigantului din Cupertino tranzacționate la bursa din New York. Această performanță va intra în istorie pentru o companie care, în august 2018 depășea pentru prima oară pragul unei evaluări de un trilion de dolari, după cum se poate vedea în graficul de mai jos. Practic, în aproximativ doi ani, valoarea companiei s-a dublat.

Pentru a ajunge la două miliarde de dolari, cele 4,275 miliarde de acțiuni Apple au ajuns să se comercializeze cu 467,77 dolari fiecare. Din păcate, victoria nu a durat prea mult, iar până la finalul zilei, evaluarea Apple a scăzut sub două trilioane, deoarece valoarea acțiunilor a scăzut până la pragul de 462,83 de dolari.

Astfel, s-a ajuns la 1,98 trilioane de dolari. Acest detaliu de fond contează însă mai puțin, iar evaluarea de două trilioane va deveni o constantă pentru compania condusă de Tim Cook, cel puțin până când va face istorie cu trei trilioane. Dacă nici pandemia nu a pus piedici ”mărului mușcat”, este improbabil să o facă vreun eveniment major.

Depășirea pragului de două miliarde este a doua victorie recentă a companiei fondate de Steve Jobs. Pe 31 iulie 2020, Apple a depășit performanța financiară a Saudi Aramco, cel mai relevant gigant din domeniul petrolului. Din acel moment, creatorii iPhone-urilor, iPad-urilor și MacBook-urilor reprezintă cea mai valoroasă companie din lume tranzacționată public.

În final, evaluarea de un trilion de dolari nu mai este la fel de impresionantă ca în urmă cu doi ani. Amazon, Microsoft și Alphabet sunt toate companii de un trilion de dolari, la ora actuală.

Apple trilion

Citește și: