21 iul. 2020 | 10:47

Aplicația care te ajută să-ți evaluezi sănătatea mintală

ACTUALITATE
Aplicația care te ajută să-ți evaluezi sănătatea mintală

Există o grămadă de aplicații bune la orice. Smartphone-ul din mâna ta ar putea fi cheia pentru a-ți măsura sănătatea mintală.

Cercetătorii de la Universitatea Dalhousie au dezvoltat o aplicație mobilă, PROSIT, care poate detecta condiții precum anxietatea sau depresia pe baza modului în care utilizezi telefonul.

Aceasta include funcții ușor de urmărit, cum ar fi exercițiile fizice, somnul, frecvența apelurilor, istoricul mesajelor și preferințele muzicale. Include și date subtile, cum ar fi viteza și forța de tastare, care pot indica o stare de încărcare emoțională, de exemplu.

De asemenea, utilizatorilor li se solicită să înregistreze un clip audio de 90 de secunde, care descrie cea mai interesantă parte a săptămânii lor și să își auto-raporteze sentimentele pe o scară de cinci puncte.

Cum ajută aplicația la sănătatea mintală

Aproximativ 300 de persoane testează în prezent PROSIT, aproximativ jumătate dintre ei fiind pacienți.

În mod evident, oamenii de știință știu bine problemele de confidențialitate implicate în urmărirea lucrurilor pe care le faci online. Utilizarea aplicației necesită semnarea unui formular de consimțământ, iar datele sunt stocate într-o locație sigură.

Totuși, aplicațiile de genul acesta ar putea fi utile pentru abordarea sănătății mintale. În timp ce PROSIT nu oferă o imagine completă a bunăstării mentale a unei persoane, aceasta ar putea ajuta psihologii să urmărească și să înțeleagă mai bine dezvoltarea pacienților în afara sesiunilor – important în timpul unei pandemii, când pacienții ar putea avea doar apeluri periodice de telesănătate. Acest lucru ar putea duce la tratamente mai direcționate și eficiente, cel puțin pentru acei pacienți care sunt de acord să fie urmăriți.

Experții spun că aplicațiile de mental health sunt eficiente ca tratament alternativ și oferă o multitudine de resurse care fac tehnicile terapeutice mai accesibile și mai eficiente din punctul de vedere al costurilor. Asta nu înseamnă că trebuie să ne bazăm exclusiv pe o aplicație, ci să consultăm un specialist, dacă avem nevoie.