Anunțul Digi | RCS-RDS care afectează toți clienții: unde verifici schimbarea făcută de operator

Anunțul Digi | RCS-RDS care afectează toți clienții: unde verifici schimbarea făcută de operator

Digi | RCS-RDS oferă în prezent acoperire 2G, 3G, 4G și, în anumite puncte, 5G. Dar cum știi precis că ai acces la serviciile mobile ale operatorului? Cu schimbarea de acum va fi mai ușor să găsești detaliile.

Grupul Digi | RCS-RDS promite, în rețeaua 4G (2,6 Ghz banda 38 – TDD), viteze de acces de până la 100 Mbps download și 10 Mbps upload viteză maximă estimată. Totuși, în 2,1 GHz banda 1 – FDD viteza maximă estimată de download este de 75 Mbps, iar la upload e la 21 Mbps.

Când vine vorba de 3G de la Digi | RCS-RDS ai  15 Mbps download și 4,6 Mbps upload viteză maximă estimată. Dacă te interesează viteza maximă, atunci 5G ar fi conexiunea care te privește. Dacă și găsești un punct.

Ce-a modificat acum operatorul e harta acoperirii. Pe scurt, Digi | RCS-RDS a actualizat atât pentru 4G și 3G, dar și pentru 2G. Toate informațiile disponibile la 26 mai sunt pe site, într-o pagină dedicată.

harta 5g digi rcs rds

Când o să avem 5G în România, mai mult decât are Digi | RCS-RDS acum?

După cum vezi harta de mai sus, nu sunt atât de multe puncte de acces pentru 5G. Totuși, 2020 ar putea fi anul în care chiar să fie dezvoltate astfel de rețele.

Recent, Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM, a venit cu explicații. Conform acestuia, în trimestrul trei din 2020 va fi pregătită documentația. Apoi, licitația pentru 5G ar fi derulată în ultimele trei luni din an.

Deocamdată, operatori ca Digi | RCS-RDS, Orange și Vodafone au anunțat deja conectivitate 5G. Doar că e o problemă: punctele de acces la internet de mare viteză sunt construite pe infrastructura 4G. Licitația oficială ar permite însă o dezvoltare a rețelei dincolo de limitele infrastructurii de acum.

Și miza nu e doar pentru ei sau pentru tine, client final. Într-o analiză din noiembrie 2019, ANCOM a spus că impactul pe care 5G îl va avea asupra economiei din România este imens. Autoritatea susține că poate genera venituri de aproape 4,3 miliarde de euro și crearea a peste 252.000 locuri de muncă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: