Ce înseamnă 5G pentru România când te gândești la banii generați

Ce înseamnă 5G pentru România când te gândești la banii generați
Sursa foto: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

ANCOM a anunțat că licitația pentru 5G va debuta în România în prima jumătate din 2020. Până atunci, Autoritatea a făcut calculul și suma pe care țara noastră ar obține-o în urma licitației este destul de mare. Totodată, vor fi și numeroase locuri de muncă rezultate în urma implementării 5G.

Conform ANCOM, impactul pe care 5G îl va avea asupra economiei din România este mare. Autoritatea susține că poate genera venituri de 4,7 miliarde de dolari și crearea a peste 252.000 locuri de muncă. Totodată, până în 2026, digitalizarea industrială va duce la creșterea cifrei de afaceri din industrii inteligente la circa 8,2 miliarde de euro. În 2020, aceeași cifră e estimată la 3,37 miliarde euro.

Industriile vor avea beneficii strategice pe 5G care constau în calitatea mai bună a informaţiilor privind lanţurile de producţie, operaţiunile interne, caracteristicile pieţelor, segmentare, obiceiuri de consum etc.. Toate acestea vor putea fi mijlocite de utilizarea facilităţilor 5G.

Totodată, impactul 5G asupra acestora se va vedea în creşterea productivităţii, prin valorificarea în timp real a informaţiilor privind toate operaţiunile interne.

Utilizarea 5G în sectoarele adiacente sau terţe se vor vedea în îmbunătăţirea furnizării unor servicii publice sau securităţii, pe baza datelor de management al traficului colectate. Aceste beneficii sunt doar cele imediate. Vor putea fi observate la scurt timp de la implementarea 5G. Este foarte probabil ca felul în care vor putea fi utilizate aceste tehnologii să conducă la crearea unor noi modele de afaceri.

Ce înseamnă costul 5G pentru operatorii din România

E puțin probabil, dată fiind puterea fiecărui operator, să vedem vreo surpriză în dezvoltarea rețelei. Sunt așteptați ca cei mai mari jucători, Orange și Vodafone, să cumpere cel mai mult, în timp ce grupul Digi | RCS-RDS să fie surpriza de pe locul trei. Situația Telekom e incertă. Sunt prea multe zvonuri și informații neoficiale despre vânzare sau integrarea în grupul Orange ori Digi | RCS-RDS.

În orice caz, Digi, Orange, Vodafone și Telekom au următoarele prețuri propuse de ANCOM:

  • 45 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 700 MHz / valabilitate: 15 ani
  • 11,25 milioane euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz (SDL) în banda de 700 MHz / valabilitate: 15 ani
  • 30 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 800 MHz / valabilitate: 10 ani
  • 5 milioane euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz (SDL) în banda de 1500 MHz / valabilitate: 15 ani
  • 6 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 2600 MHz / valabilitate: 15 ani
  • 1 milion euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz în banda 3400-3490 MHz pentru perioada 2020-2025 / valabilitate: 6 ani
  • 3,5 milioane euro pentru un bloc nepereche de 10 MHz în banda 3400-3800 MHz pentru perioada 2026-2035 / valabilitate: 10 ani
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Mediafax
Etichete: