Anunț fără precedent: toți șoferii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să afle. Decizia e oficială

Anunț fără precedent: toți șoferii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să afle. Decizia e oficială

Industria auto s-a dezvoltat în ultimul secol pe benzină și motorină și viceversa. Anunțul de acum n-ar trebui să vină ca o surpriză, dat fiind că mașinile electrice au început să prindă avânt și sunt căutate noi moduri de-a genera energie curată.

Pe măsură ce tot mai multe țări iau în calcul să interzică atât mașinile pe motorină, cât și cele pe benzină, un anunț din partea Danermarcei a surprins. Țara aceasta e prima care a anunțat că va opri extracția de petrol și gaze. Și o va face destul de curând, raportat la ce înseamnă asta pentru o generație.

Danermarca a anunțat, înainte de finalul anului, că va opri extracția până în 2050. Totodată, țara a decis să nu mai acorde noi licențe pentru exploatare. Merită menționat că țara este cunoscută pentru reţelele eoliene masive şi pentru pistele de biciclete. Este însă și cel mai mare producător de petrol şi gaze din Uniunea Europeană, întrucât îşi desfăşoară activitatea în jurul Mării Nordului.

„Decizia ţării de a anula a opta licitaţie pentru acordare de noi licenţe de exploatare vine în opoziţie cu motivele pe care le vedem atunci când alte ţări anulează astfel de licitaţii. (…) Dar marchează un precedent important care trebuia făcut. Cu această decizie de a opri permanent licitaţiile, Danemarca devine prima naţiune devoltată care nu doar admite importanţa tranziţiei energetice, ci înţelege şi nevoia de a se da la o parte pentru a permite unor naţiuni mai sărace să beneficieze de bugetele companiilor pentru exploatare, pe măsură ce noi trecem de era petrolului.”
Amy Myers Jaffe, managing director în cadrul laboratorului de politici climatice de la Universitatea Tufts

Secolul în care vom renunța la benzină și motorină

În cazul automobilelor, trecerea către alte moduri de propulsie e mai ușoară. Transportatorii vor fi însă cei care se vor baza în continuare pe motorină. Totuși, semnalul tras de Danemarca poate impulsiona identificarea unor noi surse de energie. Și țara aceasta are ceva istorie în extracția de petrol și gaze.

Danemarca a început exploatarea de petrol şi gaze în 1972. Veniturile din această activitate au jucat un rol cheie în dezvoltarea economică a statului. De exemplu, în 2019, a înregistrat venituri de aproape 1 miliard de dolari din acest sector. Cele mai recente date disponibile arată că sectorul de petrol şi gaze din Danemarca avea 4.000 de angajaţi în 2016. Asta raportat la o populație de 5,8 milioane de oameni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: