Se întâmplă la pompă: șoferii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să fie foarte atenți

Se întâmplă la pompă: șoferii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să fie foarte atenți

Din martie până în prezent, în România și alte țări, benzina și motorina au fost mai ieftine ca niciodată. Experți din domeniu discută acum de ce s-ar putea întâmpla în viitor.

Cotațiile petrolului au început săptămâna aceasta cu scăderi considerabile. Asta s-a întâmplat pe fondul reducerilor de preț făcute de Arabia Saudită. Discountul Saudi Aramco la vânzările în Asia este cel mai mare din ultimele 5 luni. Totodată, importurile din China au scăzut la maxime record.

Mai mult, importurile de petrol ale Chinei au urcat cu 12,6% în august, comparativ cu perioada echivalentă a anului trecut. Petrolul Brent a atins un minim intraday de 41,73 dolari/baril, iar referința americană West Texas Intermediate (WTI) a coborât până la 38,77 dolari/baril.

Veștile despre cotațiile petrolului au venit și pe fondul declarațiilor făcute de Alexander Novak, ministrul rus al Energiei. El a anticipat o redresare modestă a preţului petrolului în 2021, pe baza unei cererii reduse şi a modificărilor induse de pandemie în comportamentul companiilor şi al oamenilor.

„Prognoza mea pentru 2021 este puţin mai modestă decât cea a Goldman Sachs. Prevăd intervalul de 50-55 dolari pe baril, ca preţ mediu pentru anul viitor. Dar ne putem aştepta la volatilitate pe piaţă. Viitoarea redresare va fi mult mai lentă. Nu va fi tendinţa rapidă pe care am observat-o în primele luni. În principal, asta datorită transformării generale şi schimbărilor în bilanţul energetic şi în comportamentul consumatorilor.”
Alexander Novak

Ce se întâmplă la pompă în România?

Pe 8 septembrie, cel mai ieftin litru de benzină îl găsești în Târgoviște și e 4,29 lei. Cel mai ieftin litru de motorină e la 4,32 lei și e la Palazu Mare, în Constanța.

În București, benzina e la 4,36 lei – cel mai mic nivel, în timp ce motorina e la 4,44 lei. Cel mai scump litru de motorină din orașele mari e în Timișoara, cu o minimă de 4,45 lei. Cea mai scumpă benzină, la fel, din orașele mari e la Iași: 4,38 lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI