06 mai 2020 | 09:55

Airbnb, pe butuci: cea mai importantă platformă online de turism face concedieri masive

ACTUALITATE
Airbnb, pe butuci: cea mai importantă platformă online de turism face concedieri masive

Platforma online Airbnb este una foarte importantă la nivel global pentru proprietarii care vor să-și închirieze locuințele în scop turistic. Din păcate, trece printr-o perioadă foarte dificilă.

Activă și pe piața din România, compania Airbnb a încercat în mai multe feluri să se reinventeze în ultimele luni, de la începutul pandemiei. Din păcate, criza mondială nu i-a mai adus sume semnificative de bani în visterie. Din acest motiv, este nevoită să ia decizii radicale în ceea ce privește angajații.

Conform Reuters, nu mai puțin de 25% dintre angajații companiei vor rămâne în viitorul apropiat fără un loc de muncă. Este vorba de aproximativ 1900 de angajați ai companiei americane. Aceștia vor fi disponibilizați ca o consecință directă a crizei de coronavirus Covid-19, carea a afectat puternic industria ospitalitații și toate activitățile derivate din turism.

Partea bună este că cei care vor rămâne fără un loc de muncă se vor bucura totuși de patru salarii compensatorii, asigurare medicală pentru un an și, nu în ultimul rând, li se vor răscumpăra accelerat acțiunile primite în companie. Ca referință, foarte multe companii americane, mai ales din tech, oferă angajaților așa numitele stock options. Este vorba de acțiuni în firmă care te motivează să faci o treabă cât mai bună la muncă, pornind de la premisa că atunci când firma merge bine, cresc acțiunile și, implicit, veniturile tale.

Fondatorul și CEO-ul Airbnb, Brian Chesky, a trimis un memo intern prin care a ajunțat măsurile, marți după-amiaza, conform TechCrunch.com. Startup-ul a motivat disponibilizările de personal prin prăbușirea veniturilor și nevoia de a reduce costurile.

Anunțul din partea Airbnb vine la aproximativ o săptămână după ce TripAdvisor, o altă platformă importantă dedicată turiștilor a anunțat concedierea a aproximativ 900 de angajați, un sfert din întreaga forță de muncă.

În teorie, Aribnb s-ar fi aflat într-o situație un pic mai optimistă decât Tripadvisod după ce a atras în aprilie 2 miliarde de dolari în două runde de finanțare. Banii au venit sub formă de împrumuturi pentru susținerea investițiilor. Pe fondul crizei,platforma a mai pierdut 16% din valoarea sa, conform unei evaluări interne, ajungând la 28 de miliarde de dolari, conform Financial Times.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele