Acest virus extras dintr-o plantă poate trata diferite tipuri de cancer
Oamenii de știință folosesc un virus recoltat dintr-o plantă obișnuită pentru a crea imunoterapii împotriva cancerului. Și s-a dovedit deja că este eficient în tratarea cancerului la animale.
Într-un studiu care a implicat câini, un virus recoltat din planta de Cowpea, sursa „mazărei cu ochi negri”, a ajutat sistemul imunitar să identifice și să lupte împotriva celulelor canceroase. Împreună cu radioterapia, o injecție cu doze mari de virusuri mozaic de Cowpea, dezactivate direct în tumoare, a arătat o mare promisiune ca tratament pentru cancer.
Cercetătorii spun că același tratament ar funcționa și la oameni
„Dacă un tratament funcționează la cancerul de câine, are șanse foarte mari de a lucra, la un anumit nivel, la pacienții umani”, a declarat Jack Hoopes, specialist veterinar în radiații de la Dartmouth College implicat în cercetare, pentru Wired. Acest lucru se întâmplă deoarece câinii sunt considerați „cel mai bun model în afara pacienților umani” pentru a testa tratamentele împotriva cancerului.
Particulele virusului mozaicului de Cowpea sunt simetrice, ceea ce înseamnă că sunt ușor de modificat. De asemenea, sunt la fel de ușor de produs ca și cultivarea plantei în cantități mari.
În ultimii ani, virusul s-a dovedit, de asemenea, promițător în tratarea melanomului și a altor tipuri de cancer la diferite specii de șoareci, reducând rata de creștere a tumorilor și uneori chiar eliminându-le complet. Și datorită noului răspuns imun, tumorile devin puțin probabil să revină, construind o rezistență similară cu cea a unui vaccin.
Până în prezent, Hoopes a testat noul tratament pe mai mult de 20 de câini. Șase câini cu cancer oral nu au făcut niciodată cancer din nou, după tratamentul cu virusul și radiații. Acest lucru este remarcabil, deoarece rata de recurență pentru un astfel de cancer este în mod normal în jur de 85-90%, potrivit Wired.
Înainte ca un astfel de tratament să fie testat pe oameni, oamenii de știință speră să înțeleagă mai bine modul în care funcționează efectiv virusul și cum declanșează un răspuns imun.
O echipă de cercetători de la Universitatea din California a primit o subvenție de milioane de dolari de la Institutul Național de Sănătate, pentru a dezvolta un dispozitiv bioprintat care poate elibera virusuri vegetale la intervale regulate. Dispozitivul în sine trebuie încă dezvoltat și va trebui să aștepte aprobarea de la Administrația pentru Alimente și Medicamente, înainte de a putea fi utilizat în studii umane.