Acest satelit avansat poate “privi” prin nori. Cum ne ajută să observăm mai bine Pământul din spațiu
Cu câteva luni în urmă, o companie numită Capella Space a lansat un satelit capabil să facă imagini radar clare oriunde în lume, cu o rezoluție incredibilă. Poate vedea chiar și în interiorul unor clădiri.
Și spre deosebire de majoritatea gamei uriașe de sateliți de supraveghere și observație care orbitează Pământul, acest satelit poate face imagini clare chiar și pe timp de noapte și când e înnorat.
„Se pare că jumătate din lume este în timpul nopții, iar jumătate din lume, în medie, este sub nori”, a declarat pentru Futurism CEO-ul Payam Banazadeh, fost inginer de sistem la Jet Propulsion Laboratory NASA.
La ce va ajuta satelitul produs de Capella Space
Astfel, CapellaSpace a lansat o platformă care permite clienților guvernamentali sau privați să solicite imagini cu orice lucru din lume – o capacitate care va deveni mai puternică doar cu implementarea a șase sateliți suplimentari anul viitor.
Este înfiorător din punctul de vedere al confidențialității? Sigur. Dar Banazadeh spune că, de asemenea, acoperă numeroase găuri în felul în care oamenii de știință și agențiile guvernamentale sunt capabile în prezent să monitorizeze planeta.
„Există o grămadă de lacune în modul în care observăm în prezent Pământul din spațiu – majoritatea senzorilor pe care îi folosim pentru a observa pământul sunt senzori de imagine optică”, a spus el. „Dacă este înnorat, vei vedea norii, nu ceea ce se întâmplă sub nori. Și dacă nu există prea multă lumină, va fi foarte greu să obții o imagine care să fie și utilă”.
Cum funcționează acest satelit
În schimb, acest satelit poate “privi” direct prin platoul de nori și poate vedea la fel de bine în lumina zilei ca și în întunericul total. Asta pentru că, în loc de imagistică optică, folosește o tehnică numită radar cu deschidere sintetică (SAR).
SAR funcționează similar cu modul în care delfinii și liliecii navighează folosind ecolocația. Satelitul transmite un puternic semnal radio de 9,65 GHz către țintă, apoi colectează și interpretează semnalul, în timp ce revine pe orbită.
„La această frecvență, norii sunt cam transparenți”, a spus Banazadeh pentru Futurism. „Poți pătrunde în nori, ceață, umezeală și fum. Și pentru că generează propriul semnal, parcă ai purta o lanternă. Nu-ți pasă dacă este zi sau noapte”.
O altă inovație, spune el, este rezoluția la care sateliții Capella pot colecta imagini. Fotografiile pe care le fac sunt la o calitate foarte mare. Când vine vorba de a discerne efectiv ceea ce privești din spațiu, asta face o mare diferență.