A sfidat toate regulile din Parlament cu o adeverință inutilă: ce se întâmplă cu Daniela Șoșoacă de la AUR
Într-un set de circumstanțe fără precedent, Daniela Șoșoacă a fost singura persoană din Parlamentul României care a refuzat luni să poarte mască. Conform spuselor sale, are o adeverință în acest sens. Nu a durat mult până când hârtia s-a dovedit a fi inutilă.
Întreaga Românie a dezbătut ieri atitudinea incredibilă a noului senator de la AUR din Parlament. Diana Șoșoacă a refuzat să poarte mască în interior, în contextul în care legislația din România interzice astfel de practici. Există câteva excepții de la regulă, dar sunt șanse mari să nu se aplice în cazul doamnei senator.
Laura Scântei este președintele Comisiei de validare a mandatelor de la Camera Superioară a Parlamentului. Într-o intevenție telefonică luni seară la Digi 24, senatoarea PNL a atras atenția asupra motivelor pentru care adeverința prezentată de Șoșoacă este absolut inutilă ca pretext pentru a refuza să poarte mască în Parlament.
Dacă vrea în continuare să nu poarte mască, senatorul AUR trebuie să se adreseze medicului de Medicina Muncii din cadrul Senatului. Aceea este singura persoană componentă să spună dacă diagnosticul de care suferă se înscrie în excepția de la purtarea măștii de protecție. „Până la obţinerea acestui aviz medical din cadrul Senatului, adeverinţa medicală nu poate fi folosită pentru participare fără mască de protecţie”, a precizat Laura Scântei, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.
Situația a venit una foarte tensionată luni în Parlament, când Dianei Șoșoacă i-a fost solicitat un document pentru a explica de ce este singura persoană care nu poartă mască de protecție în sălile de plen și în cadrul comisiilor din Senat. În același context, Laura Scântei a menționat că au existat „foarte multe solicitări, discuţii publice şi private” pe acest subiect, pentru că „sunt foarte mulţi colegi senatori care ei înşişi au un istoric medical, boli cronice şi se simt puşi în pericol de nerespectarea de către oricare dintre membrii Senatului sau angajaţi”.
„Am considerat şi legal şi necesar să solicităm un punct de vedere atât din partea Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, cât şi din partea direcţiei de specialitate de medicina muncii din cadrul Ministerului Sănătăţii, care să ne comunice dacă doamna senator beneficiază, potrivit acestei adeverinţe, de excepţia de a purta masca de protecţie într-un spaţiu public închis, cum este sala plenului sau sala comisiei. Până la obţinerea acestui document, am solicitat senatorului în cauză să poarte mască de protecţie, lucru cu privire la care doamna senator s-a conformat”, a declarat Laura Scântei.
Conform comunicatului DSP pe marginea subiectului, „emitentul adeverinţei nu este emitentul legal al unei astfel de adeverinţe cu privire la efectul exceptării purtării măştii, întrucât, potrivit ordinului ministrului Sănătăţii, nu medicul de familie este cel competent să excepteze o persoană de la purtarea măştii, ci medicul de Medicina Muncii din cadrul Senatului României”. Cu alte cuvinte, în cel mai rău caz, adeverința este ilegală. În cel mai bun caz, nu-i servește la nimic membrului AUR.