WhatsApp îți pune în pericol datele personale: ai grijă ce fișiere primești de la ”prieteni”

WhatsApp îți pune în pericol datele personale: ai grijă ce fișiere primești de la ”prieteni”

WhatsApp se confruntă cu o breșă majoră de securitate, după ce s-a descoperit că un fișier primit prin aplicația de chat îți poate infecta telefonul și îți poate expune datele personale.

Având în vedere popularitatea globală a aplicației WhatsApp, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul hackerii petrec foarte mult timp încercând să găsească vulnerabilități în programul celor de la Facebook. Nu se aștepta însă nimeni să fie atât de ușor.

Hackerii pot introduce viruși într-un smartphone prin fișiere video transmise prin WhatsApp. Platforma pentru mesagerie instant care aparține Facebook a anunțat că o breșă de securitate din sistem le poate permite hackerilor să acceseze datele din telefoane utilizând un fișier video virusat. Acesta trebuie să fie în format MP4 și, la prima vedere, se comportă ca un fișier video obișnuit. Îl poți viziona. Conform revistei Forbes, Facebook nu a precizat și ce a dus la descoperirea vulnerabilității.

Această problemă gravă de securitate este doar cea mai nouă cu care s-au confruntat utilizatorii de WhatsApp în ultimul an. Au existat mai multe, dar cea mai importantă a fost efectuată de NSO, o companie specializată pe securitate cibernetică din Israel. La momentul respectiv, Facebook și WhatsApp au depus o plângere la un tribunal federal american împotriva companiei israeliene. În documentul înaintat către tribunal se menționează ”detectarea unui nou tip de ciber-atac implicând o vulnerabilitate în componenta de apeluri video.”

Atacurile care exploatau o vulnerabilitate în apelurile video s-au produs în lunile aprilie și mai ale acestui an. Atunci, NSO a trimis viruși prin WhatsApp în peste 1000 de smartphone-uri ce aparțineau unor apărături ai drepturilor omului, jurnaliști și nu numai. Scandalul a luat amploare în momentul în care a ieșit la iveală faptul că au fost vizați și înalți oficiali de stat ai unor țări aliate Statelor Unite ale Americii.

În ceea ce privește vulnerabilitatea descoperită acum, nu se știe când va fi remediată, dar cei de la WhatsApp sunt destul de eficienți în astfel de situații de urgență majoră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: