WhatsApp, instrument de propagandă la alegeri: câte conturi au fost închise

WhatsApp, instrument de propagandă la alegeri: câte conturi au fost închise

La fel ca Facebook, WhatsApp este instrumentul perfect pentru propagandă și răspândirea de știri false, dar oficialii companiei fac eforturi semnificative pentru remedierea situației.

În cazul în care ai întâmpinat o creștere a mesajelor care îți sunt redirecționate zilnic pe WhatsApp, este important de reținut că aceasta este o situație globală. În timp ce tu primește însă glume de la mama sau un prieten apropiat, în mai multe colțuri ale lumii, sunt răspândite știri false prin aplicația de chat. În speranța că vor remedia această situație, măcar parțial, cei de la WhatsApp au desființat foarte multe conturi.

Doar în cazul alegerilor din Brazilia din 2018, au fost închise aproximativ 400.000 de conturi de WhatsApp care era folosit ca aparat de propagandă pentru răspândirea de știri false și alte forme de conținut înșelător. Valoarea exactă a fost făcută publică în contextul unei investigații de dezinformare în perioada alegerilor prezidențiale. Cele 400.000 de conturi au fost închise în perioada 15 august – 28 octombrie 2018.

Este important de reținut că, deoarece conținutul mesajelor răspândite prin WhatsApp este criptat și inaccesibil, inginerii companiei au fost nevoiți să analizeze comportamentul dubios al utilizatorilor, mecanismele automatizate și expedierea de mesajele în rafală pentru a identifica conturile cu probleme. Multe dintre conturile închise nici măcar nu aveau oameni în spate.

În privința dovezilor care au fost adunate până la această oră, conform unui studiu publicat de The Guardian, majoritatea informațiilor false care au fost partajate prin intermediul WhatsApp în perioada alegerilor l-au favorizat pe candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro. El a câștigat și alegerile în teritoriu. Ca și comparație, 42% dintre mesajele răspândite prin intermediul platformei de chat au favorizat extrema dreaptă, în timp ce doar 3% dintre mostre au fost de stânga. Câștigătorul alegerilor din Brazilia a fost conectat și cu un scandal de amploare în care a ieșit la iveală că utilizatorii de WhatsApp au fost bombardați cu mesaje într-un ritm alert prin care au fost împinse informații false despre rivalul Fernando Haddad. Pentru că nici măcar nu au încercat să-și ascundă intențiile, fiul lui Bolsonaro a fost foarte vocal împotriva deciziei WhatsApp de a restricționa retrimiterea de mesaje.