17 mart. 2019 | 07:37

Țara în care aproape jumătate din populație a votat online

ACTUALITATE
Țara în care aproape jumătate din populație a votat online

În cazul alegerilor parlamentare din 2019, 44% dintre estonieni nu s-au mai deplasat la secții de votare, ci au votat online.

În Estonia, cei cu drept de vot își pot exercita dreptul din propria casă. Sistemul se numește i-voting, iar procesul este destul de simplu. Votanții au nevoie de un computer cu conexiune la internet și de documentul de identitate (care este și el digitalizat). Odată ce aplicația de vot electronic este descărcată, software-ul verifică automat dacă utilizatorul este eligibil să-și exercite dreptul de vot. Îi arată apoi acestuia lista de candidați la alegeri, în funcție de regiunea în care acesta este înregistrat să voteze.

După ce votanții aleg candidatul, aplicația le criptează votul și îl trimite, în mod securizat, către serverul care colectează voturile.

Votul electronic nu are loc într-un mediu controlat, deci autoritățile trebuie să se asigure că votul este dat în mod liber iar votanții nu sunt constrânși în vreun fel. Astfel, aceștia își pot schimba opțiunea în cadrul aplicației sau chiar într-o secție de votare. Deci, ultimul vot este cel care contează.

Estonia a introdus această tehnologie în 2005. Pe atunci, sistemul folosea carduri de identitate digitale și cititoare de carduri. În 2011, publicul putea vota direct cu telefonul mobil, cu ajutorul unor cartele SIM speciale și unor coduri PIN.

Începând cu alegerile parlamentare estoniene din 2015, cei care votează online pot verifica și dacă un vot electronic a fost recepționat de către server. Pentru asta, folosesc un dispozitiv echipat cu o cameră și conexiune la internet. Sistemul a fost proiectat să asigure securitatea computerelor folosite pentru vot, pentru ca acestea să nu fie cumva infectate cu vreun malware care le-ar putea schimba sau chiar bloca votul.

La alegerile parlamentare de anul acesta, aproape jumătate din populația Estoniei a votat online. Recordul anterior în Estonia a fost bătut în 2017, la alegerile municipale. 32% dintre votanți cu ales să folosească sistemul de i-voting. La următoarele alegeri, cele europarlamentare, Estonia va depăși, cel mai probabil, pragul de 50%.

În România, USR a depus un proiect de lege prin care vrea să introducă și la noi acest vot electronic. „Ne uităm cu invidie la Estonia, unde 98% din serviciile publice sunt digitalizate”, a declarat Dan Barna, liderul partidului.  „Votul electronic, votul la distanţă, votul prin ceea ce înseamnă telefonul mobil este unul dintre mijloacele prin care noi credem că societatea poate fi mai prezentă electoral”, a adăugat acesta.