25 nov. 2019 | 14:24

Uniunea Europeană investește în AI și blockchain, ca să nu rămână în urma SUA și Chinei

ACTUALITATE
Uniunea Europeană investește în AI și blockchain, ca să nu rămână în urma SUA și Chinei

Uniunea Europeană stă ceva mai prost în ceea ce privește companiile tech de pe teritoriul său decât Statele Unite sau China și ia măsuri în sensul ăsta.

Comisia Europeană și Fondul European de Investiții (EIF) lansează un proiect comun prin care pun la bătaie două miliarde de euro. Aceștia vor fi investiți în tehnologii fundamentale din zona inteligenței artificiale și tehnologiei blockchain. Investițiile vin pe fondul competiției la nivel internațional. Astfel, aceasta ar fi strategia Uniunii Europene prin care urmărește să nu rămână în urma Statelor Unite ale Americii și Chinei în ceea ce privește industria tech.

În 2020, Uniunea Europeană și EIF vor investi 100 de milioane de euro în companiile care se ocupă cu dezvoltarea celor două tehnologii. Potrivit estimărilor, această sumă va atrage alte 300 – 400 de milioane de euro de la investitori privați.

Pe termen mai lung, investițiile vor crește. Din 2021, investițiile vor crește la un miliard de euro și vor ajunge, pe parcurs, la două miliarde de euro, în cadrul InvestEU Programme.

Uniunea Europeană vrea să concureze cu SUA și China

„Noul Fond de Investiții pentru Inteligență Artificială și Blockchain a fost lansat la începutul acestui an și va finanța dezvoltarea unor companii care se ocupă cu inteligența artificială și blockchain extrem de inovatoare, ca parte a unei mișcări mai largi pentru crearea unui ecosistem dinamic de inovație la nivelul întregii UE”, menționează site-ul Comisiei Europene.

Diferențele între blocul european și cele două state, SUA și China, sunt destul de mari la capitolul investiții. Companiile AI din SUA au primit aproximativ două treimi din totalul investițiilor private în inteligența artificială între 2011 și 2018. De asemenea, companiile chineze au obținut, în medie, 21% din totalul global. În Europa, investițiile au fost de sub 10% în perioada respectivă.

În blockchain, problema este și mai mare. Companiile americane au obținut 33% din investiții, companiile europene 22% și companiile chineze 21%.