Trucuri Excel: Cum rezolvi decalajul de 4 ani când copiezi date
Când vine vorba de trucuri Excel, unele sunt mai utile decât altele. M-am confruntat însă de curând cu o problemă mai ciudată și ar fi fost păcat să nu împărtășesc soluția neobișnuită.
Microsoft Excel este unul dintre cele mai elaborate programe realizate vreodată de Microsoft. Îți face viața mai ușoară într-o varietate foarte mare de scenarii. În funcție de cât timp petreci însă și de dificultatea proiectelor la care te înhami, s-ar putea să te confrunți cu probleme mai mult sau mai puțin ciudate. O astfel de problemă pe cât pare de absurdă, pe atât de logică este soluția.
Scenariul este unul cât se poate de simplu. Deschizi două fișiere Excel și încerci să copiezi un set de celule dintr-unul în altul în care ai date complete, de genul 23.01.2019. Partea ciudată este că, deși în fișierul inițial nu există nicio formulă și nici în cel de-al doilea, data cu pricina se transformă din 23.01.2019 în 23.01.2015.
Ca lucrurile să aibă și mai puțin sens, nu te vei confrunta cu această problemă decât în cazul în care interacționezi cu un fișier xls care a fost creat pe alt sistem decât al tău. Dacă începi un fișier nou pe același PC și copiezi un set de celule cu date, nu vei mai întâmpina fenomenul ciudat al întoarcerii în timp cu patru ani.
Cel mai probabil, problema este cauzată de modul în care Excel calculează data pe diferite versiuni de Office. Deși te poți confrunta cu ea în mai multe situații, mai comună este în momentul în care un utilizator de Office pe Mac trimite un fișier Excel unui utilizator de Office pe Windows sau invers.
Soluția la problemă o găsești în Excel. Este o bifă din File, la secțiunea Options, după ce ai dat click pe Advanced. Prin șirul mare de opțiuni, disponibile, ai grijă să bifezi ”Use 1904 date system”. Dacă alte fișiere de pe sistem îți vor face probleme pe viitor, debifează din nou respectiva opțiune.