15 sept. 2018 | 08:35

Cum faci un grafic în Excel sau un „chart” în câțiva pași simpli

ACTUALITATE
Cum faci un grafic în Excel sau un „chart” în câțiva pași simpli

Dacă pornești de la principiul o poză face cât o mie de cuvinte, ar fi bine să înveți cum faci un grafic în Excel pentru a sintetiza vizual un volum stufos de valori numerice.

Este posibil să folosești Microsoft Excel, Word și PowerPoint de foarte mulți ani. Într-un context sau altul, aceste aplicații foarte utile ți-au făcut viața mai ușoară și te-au ajutat să transmiți un set de informații în format digital. Cu toate acestea, este foarte probabil să nu cunoștii toate dedesubturile aplicațiilor de birou incluse în Microsoft Office. 

Dacă vrei să înveți cum faci un grafic în Excel, este important de reținut că procesul este foarte similar și pentru un grafic în Word sau PowerPoint. Trebuie să parcurgi doar câțiva pași pentru a transforma un tabel într-un grafic.

Opțional, după aceea, poți investi o cantitate semnificativă de timp în personalizarea sa.

Înainte de graficul respectiv, trebuie să ai un tabel cu date. Dacă vrei să ai cheltuielile lunare reprezentate într-un grafic de tip plăcintă cu felii individuale, vei avea două coloane. În prima coloană, vei trece cuvintele gaz, curent, internet, chirie, rate, mâncare, etc.

În a doua coloană, vei trece sumele aferente fiecărei cheltuieli. Dacă vrei să compari încasările trimestriale ale Apple și Samsung pe fiecare trimestru din ultimii doi ani, vei avea trei coloane. Pe prima coloană vei tasta referința temporală, trimestrul 1 2017, trimestrul 2 2017 și așa mai departe.

Pe următoare coloană, vei trece valorile financiare cu care se laudă Apple, ca pe a treia coloană să scrii valorile de la Samsung.

Trebuie să-ți alegi tipul de grafic pe care vrei să-l creezi, plăcintă, linie, bare verticale sau orizontale. Selectează integral tabelul ce va sta la baza graficului. Accesează secțiunea Insert și fă click pe Chart. După ce ți-ai ales modelul, îl vei vedea imediat afișat pe ecran.

Personalizarea unui grafic se realizează în mai multe etape. Redimensionarea se face ca și cum ai lucra cu o fotografie. Pentru a schimba culoarea unor elemente, poți face dublu click pe ele și va apărea imediat un meniu pentru facilitarea procesului.

Ca o notă de subsol, când faci click într-un grafic, vei avea în partea de sus a ecranului două pagini noi de meniu: Chart Design și Format. Acolo poți modifica și mai multe particularități vizuale. Informațiile efective le modifici în tabelul numeric de la început și, în timp real, se vor reflecta în grafic.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele