10 mai 2019 | 08:20

Trucuri Android 9: cum treci de la butoane tradiționale la gesturi

VIDEO ACTUALITATE

Android 9 a fost primul care ți-a permis să renunți la butoanele capacitive din partea de jos a ecranului și să le înlocuiești cu gesturi, dacă știi cum.

În ultimii ani, terminalele pe care le folosim au ajuns să integreze din ce în ce mai puține butoane. Apple a renunțat la butonul Home, devenit sinonim în ultimul deceniu cu clasicul iPhone. Mari creatori de smartphone-uri cu Android și-au dorit, de asemenea, să renunțe la butoanele capacitive pe care le-am văzut încă de la primele iterații ale sistemului de operare.

În cazul în care folosești un smartphone cu Android 9 Pie, poți să alegi modul de interacțiune cu interfața care te încântă mai mult. Dacă vrei soluția tradițională, poți rămâne la aceea și, de cele mai multe ori, este implicită. În cazul în care te simți mai eficient prin intermediul swipe-urilor realizate pe ecran, de care se bucură de ceva timp utilizatorii de iPhone X, aceea este o altă posibilitate.

Pentru a schimba modul în care interacționezi cu smartphone-ul din dotare, cu cea mai nouă versiune de Android, trebuie să intri la Setări și să faci un tap pe ultimul buton din partea de jos a ecranului, intitulat Sistem. Din acest meniu, parametrul care te interesează este Navigare Sistem.

În fața ochilor, în funcție de telefonul pe care îl folosești, s-ar putea să ai două sau mai multe setări. Implicit, va fi bifată Navigarea cu trei taste. Dacă erai în căutarea unei alternative, bifează Gesturi, dar ai în vedere că poți reveni în orice moment asupra deciziei. Imediat, va fi inițiat un tutorial.

Principiile de baza ale interacțiunii nu sunt însă foarte complexe. Cu un swipe în sus din marginea inferioară a ecranului, ieși din orice aplicație pornită. Cu un swipe din rama din stânga sau din dreapta, navighezi prin meniuri sau ferestre într-o aplicația sau alta. Nu în ultimul rând, dacă împingi în sus din rama inferioară și ții degetul pentru câteva momente, vei vedea toate aplicațiile pornite sub forma unor carduri. Printr-un swipe în sus pe oricare dintre ele, le poți închide definitiv.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele