Tricoul din lemn și alge este soluția perfectă împotriva poluării
O companie mai puțin cunoscută s-a străduit să creeze un tricou pe care, dacă nu-l mai porți, îl poți arunca în grădină și se transformă în îngrășământ.
În contextul în care nu ne mai putem opri din cumpărat haine, unii producători au căutat soluții pentru a micșora impactul lor asupra mediului înconjurător. În definitiv, prea puține dintre ele pot fi reciclate, iar as trebuie să schimbe. Soluția la problemă vine de la Vollebak, un startup de tech din Londra.
Vollebak a creat tricoul din imaginea de mai sus dintr-un material bazat pe plante. Imprimeul este făcut cu o vopsea derivată din alge. Din momentul în care nu-ți mai place cum stă pe tine sau pur și simplu te-ai plictisit de el, îl poți îngropa și se va transforma în compost, îngrășământ natural.
Tricolul prietenos cu mediul este realizat din materiale colectate într-o manieră sustenabilă, precum eucalipt, fag și molid. Conform explicațiilor de pe site-ul producătorului, materialele lemnoase sunt tocate mărunt până ajung să poată fi transformate într-un fir textil. Cerneala este obținută din alge pe care creatorii tricoului o dezvoltă într-un bioreactor. Culoarea algelor este influențată de expunerea la soare, iar evoluția pigmentului este folosită ca un argument pentru a atrage atenția asupra faptului că două tricouri produse de ei nu pot fi la fel.
În mod previzibil, procesul este unul destul de elaborat, probabil și pentru că nu a fost încă suficient optimizat. Vollebak se află încă la început, dar dacă va exista o cerere suficient de mare pentru creațiile lor vestimentare, partea de producție s-ar putea extinde.
Deși este biodegradabil, acest tricou nu se va strica mai repede decât unul obișnuit pe care îl ai deja. Doar în momentul în care ai îngropat tricoul în pământ, bacteriile, ciupercile și temperatura de acolo îl vor transforma în compost în aproximativ 8-12 săptămâni. Prețul de achiziție este de 110 dolari.