22 aug. 2019 | 09:49

Titanic, pe cale de dispariție: cât de rău a ajuns să arate epava în 2019

VIDEO ACTUALITATE

Titanicul s-a scufundat în 1912 în Oceanul Atlantic și a fost subiectul mai multor filme și documentare. Din păcate, în 2019, epava vasului este pe cale de dispariție.

La aproximativ 4000 de metri adâncime, era evident că Titanicul nu putea să-și păstreze pentru foarte mult timp aspectul impecabil. Prima expediție de explorare a epavei în 14 ani a scos însă la iveală un grad de degradare surprinzător.

Oamenii de știință din spatele celei mai noi expediții la locul epavei au văzut cum bucăți din Titanic au dispărut pur și simplu, luate de curenți. O parte importantă din carena navei s-a prăbușit, iar cabina căpitanului este deteriorată foarte tare.

Motivele exacte ale degradării accelarate a navei nu se cunosc, având în vedere căt de bine arăta la începutul anilor 2000. După un anumit prag însă, coroziunea provocată de sare și de bacteriile care consumă metalul, combinate cu temperaturile foarte joase, rod într-o manieră foarte rapidă scheletul epavei.

Scufundătorii implicați în cea mai nouă aventură la locația Titanicului au văzut imediat cum carena din zona cabinelor ofițerilor de la tribordul vasului a început să se prăbușească. În mod regretabil, asta a implicat și distrugerea luxuriantei săli de ceremonii din aceeași zonă a vasului, conform exploratorilor companiei Caladan Oceanic.

Park Stephenson este un expert în istoria Titanicului și a clasificat gradul de deterioare ca fiind șocant. ”Întreaga gaură din puncte din acea parte [tribord] se prăbușește, luând cu ea sălile de ceremonii, iar deteriorarea va continua să avanseze. Cada căpitanului este o imagine favorită printre entuziaștii Titanicului, iar acum a dispărut.”, a menționat Stephenson.

”În viitor, epava va continua să se deterioreze, este un proces natural. Acestea sunt bacterii naturale, așa că motivul pentru care procesul ajunge să fie mai rapid ține de un grup de bacterii, o comunitate care lucrează în simbioză pentru a mânca, dacă vrei, fierul și sulful.”, a explicat Lori Johnson, omul de știință care crede că Titanicul va fi pierdut pentru totdeauna.

Cu ocazia noii expediții, au fost filmate primele secvențe video la rezoluție 4K cu vasul scufundat în 1912. Acestea vor face parte dintr-un documentar produs de Atlantic Productions în colaborare cu BBC.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele