Ce e de făcut dacă simți că timpul trece prea repede
În copilărie, timpul pare că se scurge mai lent, cu călătorii nesfârșite și vacanțe de vară care parcă nu se mai termină. Odată devenit adult însă, parcă simți că timpul trece prea repede.
An de an, sărbătorile și zilele de naștere vin din ce în ce mai repede și te trezești că te întrebi cum de zboară timpul pe lângă tine fără ca tu măcar să observi. Însă felul în care experimentăm noi timpul este ceva subiectiv și flexibil, uneori părând că zilele trec pe nesimțite, alteori că minutele trec precum orele.
Pentru a încetini puțin ritmul alert al vieții, e nevoie însă să înțelegi procesele psihologice din spatele experimentării timpului. În cartea „Making Time”, scrisă de Steve Taylor, există două legi cu privire la psihologia timpului. Prima ar fi că timpul trece aparent mai repede pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar a doua că timpul pare să încetinească atunci când ai parte de experiențe noi.
Aceste două legi au o explicație foarte simplă la bază. Cu cât mintea noastră procesează mai multe informații, cu atât mai lent pare să treacă timpul. Tocmai de aceea, copiii experimentează o trecere a timpului atât de lentă. Pentru ei, experiențele și senzațiile sunt noi, pe când un adult este deja obișnuit cu ele. Însă când un adult schimbă ceva din rutina familiară, timpul pare să încetinească precum în copilărie. De exemplu, când mergi într-o țară străină, ai parte de un mediu și oameni complet noi, iar mintea ta primește mai multe informații decât în mod normal – din acest motiv, timpul trece ceva mai lent.
Tocmai de aceea, pentru a trage puțin de timp, e nevoie de experiențe noi, care să îi dea creierului mai multe informații de procesat. În ce pot consta aceste experiențe noi? În călătorii către locuri noi, căutarea de noi provocări în carieră, întâlnirea unor oameni noi, găsirea de hobby-uri noi și alte activități asemenea. De asemenea, un alt truc pentru a face ca timpul să nu mai pară atât de trecător este să încerci să oferi atenție deplină activităților tale. Acest lucru înseamnă să te concentrezi pe ceea ce vezi, simți, guști, miroși și auzi în loc să te concentrezi pe propriile gânduri.