De ce adulții își doresc să mai creadă în Moș Crăciun, deși știu adevărul

De ce adulții își doresc să mai creadă în Moș Crăciun, deși știu adevărul

Imaginea lui Moș Crăciun zburând pe cer într-o sanie uriașă trasă de reni reprezintă esența Crăciunurilor petrecute în copilărie, cu familia. Magia lui Moș Crăciun se stinge însă tot cândva în copilărie, când o rudă care ar putea la fel de bine să fie Grinch îți spune că nu există.

Odată ce afli că Moș Crăciun nu există, o parte din farmecul Crăciunului se pierde. Conform unui studiu, acest lucru afectează mai mulți adulți decât ai crede. „În timpul ultimilor doi ani, am fost copleșit de oameni care mă contactau să îmi spună că au fost afectați de lipsa de încredere implicată atunci când au descoperit că Moșul nu există”, a explicat psihologul Chris Boyle, de la University of Exeter, din Marea Britanie.

Boyle realizează în momentul de față un studiu în care analizează felul în care descoperirea faptului că Moș Crăciun nu există afectează oamenii din toată lumea. Dacă vrei să răspunzi la întrebările lui Boyle, poți intra aici. Psihologul încă este în faza în care colectează date, astfel încât rezultatele finale vor fi gata abia anul viitor.

Cu toate astea, Boyle a tras cu ochiul în cele 1.200 de răspunsuri adunate până acum și a împărtășit cu toată lumea concluziile trase după aceste răspunsuri inițiale. Până acum, o treime din participanții la studiu au recunoscut că s-au simțit supărați atunci când au aflat că Moș Crăciun nu există. Mai mult, 15% au spus că s-au simțit trădați, iar 10% au zis că au avut parte de sentimente de furie când au aflat adevărul. În plus, 30% din respondenți au subliniat că vestea le-a afectat încrederea în adulți.

„Pe cât de mult această cercetare are un element jovial, răspunsurile arată un sentiment de dezamăgire, dar și de amuzament, cu privire la faptul că au fost mințiți”, a afirmat Boyle.

Psihologul a scris în 2016, alături de colega sa, Kathy McKay, un eseu denumit „O minciună minunată”, în care au analizat sociologia din spatele mitului lui Moș Crăciun – și cât de etic este acest mit. Ei au scris: „Este lumea atât de rea încât am decis  că este mai bine să petrecem cam 10 ani mințind copiii despre un bărbat mare și vesel ccare oferă cadouri tuturor copiilor cu ajutorul creaturilor mitice, pentru că asta aduce mai multă bucurie de Crăciun?”.