17 mart. 2019 | 11:45

Toate metalele care sunt în telefonul tău și n-aveai habar

ACTUALITATE
Toate metalele care sunt în telefonul tău și n-aveai habar

Că un telefon are în componența sa aur nu e o noutate, dar e greu de imaginat cantitatea de minereuri de care e nevoie pentru asamblarea lui.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că pentru un singur telefon sunt necesare peste 7kg de minereu de aur.

O echipă de cercetători de la University of Plymouth au vrut să analizeze mai în detaliu componentele unui telefon. Pentru asta, au pus un iPhone într-un blender. Au amestecat praful rezultat cu peroxid de sodiu, la aproape 500 de grade Celsius. Au făcut apoi o analiză chimică a soluției.

Astfel, au descoperit că un smartphone e format din 33g de fier, 13g de siliciu, 7g de crom. Pe lângă asta, un telefon conține și alte elemente, în cantități mai mici, dar și metale prețioase. Au găsit în componența sa 90mg de argint și 36mg de aur.

„Toate acestea trebuie minate prin extragerea minereurilor de mare valoare, ceea ce pune o presiune semnificativă asupra planetei”, a spus Dr. Arjan Dijkstra, geolog în cadrul University of Playmouth.

Așadar, pentru a producția unui telefon, este nevoie de o cantitate neașteptat de mare de minereuri. Deci, 7kg de minereu de aur, 1kg de minereu de cupru, 750g minereu de wolfram și 200g minereu de nichel.

În fiecare an, în lume se produc 1,4 miliarde de telefoane. Atât acestea, cât și alte dispozitive, se bazează pe aceste resurse și pun astfel presiune pe industria globală a mineritului. Prin experiment, cercetătorii au vrut să încurajeze oamenii să recicleze un telefon după ce îl strică sau nu îl mai folosesc.

„Ne bazăm din ce în ce mai mult pe telefoanele noastre mobile, dar câți dintre noi ne-am gândit la ce se află în spatele ecranului? Când cauți, răspunsul e, cel mai des, wolfram și cobalt din zone de conflict din Africa”, a mai spus Dr. Dijkstra.