08 nov. 2019 | 13:28

Țeapa cu apeluri telefonice care te lasă fără bani: numerele la care să nu răspunzi

ACTUALITATE
Țeapa cu apeluri telefonice care te lasă fără bani: numerele la care să nu răspunzi
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Probabil că nu o dată ai primit apeluri de la numere necunoscute. Dar de câte ori au fost apeluri de la numere necunoscute din afara țării? Schema prin care ești lăsat e simplă, dar asta nu înseamnă că nu face victime printre cei care n-o cunosc și iau de bun apelul.

Pe 6 noiembrie, Poliția Română s-a activat și-a spus că trebuie să fii atent la apeluri de la numere necunoscute, în special cele din afara țării. Și Poliția are dreptate, doar că schema asta nu-i deloc nouă. Prinde, de regulă, toamna, cum a fost cazul și în 2018.

Schema, în jargonul specialiștilor, se numește vishing. E ca phishing, doar că prin telefon. Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (social engineering). Vestea bună e că unele telefoane, în special cele noi, din ultimii ani, identifică destul de precis de unde vine apelul. Și escrocii care folosesc vishing se bazează pe tine că suni înapoi.

De ce primești apeluri de la numere necunoscute din alte țări?

mesaj apeluri distribuit Politia Romana

Mesajul distribuit de Poliția Română / Facebook

Așa cum a informat și Poliția, și cum îți explicam într-o serie de articol din 2018, este o tentativă de scam prin intermediul apelurilor pierdute. Atenție la apeluri primite primite pe telefon, de la numere de telefon din exteriorul României.

Prima țintă a celor care fac asta e să răspunzi. Dacă ai răspuns, mai departe cel care a sunat încearcă să te convingă de ceva. De regulă, se ajunge la dat bani direct sau să suni la alte numere cu suprataxă. Să nu te mire dacă, în momentul în care ai răspuns unui asemenea apel, interlocutorul te salută folosind numele tău.

Odată ce astfel de apeluri au fost preluate de victimă – adică ai răspuns la telefon – se poate recurge la o redirecționare către un număr cu suprataxă. Da, vocea poate fi chiar în română.

Ca să nu devină suspicioși legat de conversația avută și de necesitatea ei, atacatorii atribuie poveștii o aură de urgență, la fel ca în cazurile de phishing. De la conturi blocate, plăți suspicioase, sisteme nesigure și livrare de colete până la probleme legate de conturile bancare, accidente și altele, sunt o mulțime de subiecte care pot fi tratate ca fiind veridice.

Cum te aperi de astfel de scheme de înșelătorie?

Când ești în situația în care primești apeluri de la numere din afara țării, eventual și din țări ciudate, unde nu știi pe nimeni, cel mai simplu e să ignori. Ignori apelul și nu suni înapoi.

În cele mai multe cazuri, telefonul va identifica automat ţara din care este efectuat apelul, afli informația și știi că n-ai de ce să răspunzi.

În acest caz, ca în orice caz care implică internet sau înșelăciuni via apel telefonic, evită divulgarea informațiilor personale sau bancare. Evită efectuarea unor acțiuni la cerere, care îți poate pune în pericol securitatea informațiilor (accesarea unor link-uri, reconfigurarea accesului la resurse, transmiterea de mesaje etc.).

În cazul în care ai suspiciuni legate de convorbirea abia încheiată, ar fi bine să notezi tot ce îți amintești de pe urma ei. De la data și durata apelului până la numărul de telefon de pe care ai primit apelul. Aceste date te pot ajuta să mai recuperezi ceva, deși speranțele sunt limitate.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele