26 oct. 2018 | 18:38

Țeapa cu numere necunoscute din alte țări: orice ai face, nu răspunde

ACTUALITATE
Țeapa cu numere necunoscute din alte țări: orice ai face, nu răspunde

Una dintre cele mai longevive metode de-a fraieri oameni presupune un simplu apel telefonic. Apeluri de la numere necunoscute din alte țări au revenit în România. Iată ce ar trebui să știi.

În vară, escrocheria cu numere necunoscute din alte țări care apelează cetățeni din România era în floare. Apelurile de tipul acesta și ar trebui să știi de ce nu e cazul să răspunzi. Unde mai pui că unele telefoane, în special cele noi, premium, din ultimii doi ani, identifică destul de precis de unde vine apelul.

Tipul acesta de escrocherie a fost explicat și de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în septembrie 2018.

De ce primești apeluri de la numere necunoscute din alte țări? Pe scurt, este o tentativă de scam prin intermediul apelurilor pierdute. Atenție la apelurile primite primite pe telefon, de la numere de telefon din exteriorul României. Acestea pot fi tentative de vishing.

Vishing este o metodă de phishing prin intermediul apelurilor telefonice (numele, lesne de înțeles, provine de la voice și phishing, adică vishing). Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (social engineering).

Cum funcționează escrocheria cu numere necunoscute care te sună din alte țări

Primul pas e să răspunzi. Dacă ai răspuns, mai departe cel care a sunat încearcă să te convingă de ceva, să dai bani sau să suni la alte numere cu suprataxă. Să nu te mire că în momentul în care vei răspunde unui asemenea apel, interlocutorul te va saluta folosind numele tău.

Odată ce apelul a fost inițiat, se poate recurge la o redirecționare către un număr cu suprataxă. Da, vocea poate fi chiar în română.

Ca să nu devină suspicioși legat de conversația avută și de necesitatea ei, atacatorii atribuie poveștii o aură de urgență, la fel ca în cazurile de phishing. De la conturi blocate, plăți suspicioase, sisteme nesigure și livrare de colete până la probleme legate de conturile bancare, accidente și altele, sunt o mulțime de subiecte care pot fi tratate ca fiind veridice.

Cum te protejezi de țeapa apelurilor de la numere necunoscute din alte țări

Cea mai simplă metodă e și cea mai bună: ignorarea. În cele mai multe cazuri, telefonul va identifica automat ţara din care este efectuat apelul, afli informația și știi că n-ai de ce să răspunzi. Și, neapărat: nu suna înapoi pe numere necunoscute, mai ales străine.

Totodată, evită divulgarea informațiilor personale sau bancare și mai ales efectuarea unor acțiuni la cerere, care îți pot pune în pericol securitatea informațiilor (accesarea unor link-uri, reconfigurarea accesului la resurse, transmiterea de mesaje etc.).

În cazul în care ai suspiciuni legate de convorbirea abia încheiată, ar fi bine să notezi tot ce îți amintești de pe urma ei: data și durata apelului, numărul de telefon de pe care ai primit apelul, orice date furnizate de atacator și mai ales, ce acțiuni ai făcut, la cererea interlocutorului.