Tarifele impuse Chinei de Trump ar putea scumpi iPhone-urile

Tarifele impuse Chinei de Trump ar putea scumpi iPhone-urile

Apple a scris o scrisoare lui Trump prin care-l roagă să renunțe la noile tarife vamale impuse Chinei pentru că astfel compania va avea de suferit. Este posibil ca iPhone-urile să se scumpească.

Apple nu vrea ca administrația de la Casa Albă să impună acele tarife vamale de până la 25% pentru o listă de produse chinez, în valoare de 300 de miliarde de dolari,  deoarece i-ar afecta foarte mult businessul.

În scrisoarea Apple către Robert Lighthizer, reprezentantul Comisiei de Comerț, compania susține că tarifele propuse, care ar afecta toate dispozitivele Apple, inclusiv iPhone-urile, Macbook-urile, AirPods-urile și Apple Watch-urile, ar dăuna abilității companiei de a contribui la economia americană și îi va afecta competitivitatea pe plan global.

Apple este compania care plăteşte cele mai mari taxe către Trezoreria SUA şi a anunţat că intenţionează în următorii cinci ani să contribuie direct cu peste 350 de miliarde de dolari la economia americană, însă acest obiectiv ar putea fi ratat din cauza acestor tarife vamale.

Până în prezent, Apple a cam scăpat de tarifele vamale impuse de administrația Trump, în ciuda dependenței foarte mari a Apple de manufactura chineză. În precedenta rundă de tarife, produsele principale ale Apple au fost cruțate, dar compania a plătit mai mult pe „adaptoare, încărcătoare, cabluri”.

Cu cât s-ar putea scumpi iPhone-urile

În mai, Trump a anunțat o extindere a acelor tarife, aplicând o taxă vamală de 25% asupra mai multor bunuri care nu erau afectate precum computere, smartphone-uri și televizoare. Alți producători de laptopuri ca Dell, HP, Intel și Microsoft au trimis scrisori prin care se opun acestor decizii. „Tarifele vor afecta companiile americane, împiedicându-le abilitatea de a inova și de a concura într-o piață globală”.

Dacă aceste tarife devin aplicabile atunci companiile ca Apple nu prea au ce face pentru a le evita. O opțiune este să mute producția din China, ceva pe care Apple îl consideră. Altfel, companiile trebuie să crească prețurile, ceea ce nu ar fi grozav pentru consumatori, sau să absoarbă costul taxelor vamale, dar asta ar reduce profitul.

JP. Morgan estimează că prețul unui iPhone ar putea crește cu 14%. Asta ar înseamna că prețul de retail al unui iPhone Xs să crească de la 999 de dolari la 1142 de dolari.

Citește și:
Sursa: The Verge
Etichete: