03 mart. 2019 | 08:08

Ce s-a ales de oamenii din Pompei care au supraviețuit erupției Muntelui Vezuviu

ACTUALITATE
Ce s-a ales de oamenii din Pompei care au supraviețuit erupției Muntelui Vezuviu

În anul 79, Muntele Vezuviu a erupt și a împrăștiat în aer gaze toxice și deșeuri care au ucis aproape 2.000 de oameni din orașele antice din Italia, Pompei și Herculane.

Cu toate astea, nu toată lumea a murit atunci. Au existat oameni care au reușit să scape de dezastru. Cu toate astea, ei nu au putut să se întoarcă la casele lor îngropate sub cenușă mai apoi. Fiind vremuri antice, ei nu au ajuns atât de departe. Cei mai mulți au rămas pe coasta de sud a Italiei, în comunitățile din Napoli, Ostia și Puteoli, conform unui studiu publicat în jurnalul Analecta Romana.

Conducătorul studiului, Steven Tuck, profesor la Miami University din Oxford, Ohio, a spus că a fost destul de dificil să găsească exact locurile către care s-au îndreptat refugiații, din cauza izvoarelor istorice puține și împrăștiate. Tuck s-a bazat pe documente, inscripții și artefacte pentru a stabili exact acele locuri.

Cercetătorul a realizat o bază de date cu numele de familie specifice orașelor Pompei și Herculane, apoi a căutat să descopere dacă acele nume apăreau și în alte locuri după anul 79. El a mai căutat semne specifice culturilor din Pompei și Herculane – de tipul venerării lui Vulcanus, zeul focului, sau a lui Venus Pompeiana, patronul spiritual al orașului Pompei – care au apărut în orașele din zonă la ceva timp după erupția vulcanului.

Printre supraviețuitori s-ar fi numărat și un bărbat pe nume Cornelius Fuscus, care a murit în timpul unei campanii militare în România. „Au pus o inscripție cu el acolo”, a zis Tuck. „Au spus că era dintr-o colonie din Pompeii, apoi că a locuit în Napoli și că apoi s-a înscris în armată”.

Tuck a mai descoperit că împăratul roman Titus a oferit în urma erupției muntelui Vezuviu sume de bani orașelor care deveniseră centre de primire a refugiaților. Banii veneau de la Pompei și Herculane de fapt. Mai exact, banii celor care au murit în urma erupției și care nu aveau moștenitori au fost luați și trimiși către orașele refugiaților – deși împăratul Titus și-a asumat toate meritele pentru donație.