Sângele acestui om a salvat viața a peste două milioane de bebeluși

Sângele acestui om a salvat viața a peste două milioane de bebeluși
Sursa foto: Kate Geraghty

Un australian în vârstă de 81 de ani și-a petrecut ultimii 60 de ani donând sânge aproape în fiecare săptămână. După atâtea donații, el a decis să se pensioneze de la „slujba” de donator.

Donațiile de sânge ale lui James Harrison au salvat viețile a 2,4 milioane de bebeluși, conform datelor de la Cruce Roșie a Australiei. Se pare că sângele acestuia conține anticorpi unici, care luptă împotriva diverselor boli. Ei au fost folosiți pentru a crea injecția Anti-D, care ajută la boala Rhesus (boala hemolitică a nou-născutului prin incompatibilitate de RH). Această boală se manifestă bizar – practic, sângele unei femei însărcinate începe să atace celulele roșii ale copilului din pântecele ei. Acest lucru poate duce la leziuni ale creierului sau chiar la moarte în cazurile grave.

Boala Rhesus apare atunci când femeia însărcinată are Rh negativ, iar bebelușul are Rh pozitiv, moștenit de la tatăl ei. În cazul mamelor care au deja o sensibilitate la sângele cu Rh pozitiv (dezvoltată de regulă în urma unei sarcini anterioare cu un alt copil cu Rh pozitiv), corpul lor poate să producă anticorpi care distrug celulele roșii ale copilului – iar asta poate fi letal pentru cel mic.

Harrison a avut un rol critic în salvarea vieților a milioane de astfel de copii. Dorința lui de a dona a luat naștere atunci când, la 14 ani, donațiile de sânge i-au salvat viața în urma unei operații la piept. De atunci, și-a jurat că va deveni donator de sânge. Câțiva ani mai târziu, doctorii au descoperit anticorpul pe care l-au folosit pentru a crea injecțiile Anti-D.

Doctorii nu sunt nici ei siguri de ce Harrison are un tip de sânge atât de rar. Presupunerea lor este că transfuziile de sânge primite la 14 ani au condus la asta. Doar el și alți 49 de oameni din Australia ar avea anticorpii rari în sânge. „În Australia, până prin 1967, au existat literalmente mii de bebeluși care mureau în fiecare an, doctorii nu știau de ce, și era oribil”, a spus experta de la Crucea Roșie din Australia Jemma Falkenmire. „Femeile aveau numeroase avorturi, iar bebelușii se nășteau cu leziuni la creier. Australia a fost una din țările care a descoperit un donator de sânge cu acest anticorp, așa că a fost destul de revoluționar la acea vreme”.

Falkenmire a mai ținut să sublinieze că, deși fiecare donație de sânge este prețioasă, cele ale lui Harrison erau în mod special extraordinare. „Sângele lui este utilizat de fapt pentru a face un medicament ce salvează vieți, oferit mamelor a căror sânge prezintă riscul de a ataca bebelușii nenăscuți. Fiecare lot de Anti-D care a fost vreodată făcut în Australia a provenit de la sângele lui James”.

Citește și:
Sursa: CNN