Cazul cutiei de iPhone cu plastilină: cum vrea acest startup să rezolve asta
SupplyBlockchain este un startup românesc ce folosește tehnologia blockchain care previne ca firmele de să evite pierderi de miliarde de dolari și să rezolve problemele asemănătoare cu cazul cutiei de iPhone cu plastilină.
Startup-ul SupplyBlockchain este o platformă de B2B (business to business) de tip SaaS (software as a service) care folosește tehnologia blockchain pentru a înregistra data și locația produselor fizice în lanțul de logistică.
Compania SupplyBlockchain, Inc. a fost înființată anul trecut în SUA de Sebastian Cochinescu, CEO și fondator SupplyBlockchain, și are în portofoliu clienți din industriile de transport, logistică și distribuție de marfă.
Încă de anul trecut, companiile care au decis să devină clienți ai SupplyBlockchain și-au redus substanțial pierderile prin folosirea acestui sistem.
Potrivit reprezentanților SupplyBlockchain, comercianții raportează anual pierderi de miliarde de dolari la nivel mondial din cauza fraudei și a pierderilor din lanțurile de distribuție și transport.
În cele mai multe cazuri pierderile financiare sunt acoperite de asiguratori, însă aceste situații îi afectează pe toți membrii ecosistemului comercial, fie că este vorba despre producători, distribuitori, transportatori și nu în ultimul rând despre cumpărători.
“Una dintre problemele principale ale industriei de transport și logistică este lipsa de transparență și urmărire independentă a produselor de-a lungul lanțurilor de distribuție. Un bun exemplu este cazul recent al persoanei din Craiova care a găsit o bucată plastilină în locul unui iPhone achiziționat cu 6.800 lei. SupplyBlockchain rezolvă problemele de acest tip prin adăugarea unui strat de securitate și transparență în procesele logistice, folosind tehnologii de tip blockchain”, a declarat Sebastian Cochinescu, CEO și fondator SupplyBlockchain.
Cum blockchainul este un registru unde sunt înregistrate fiecare tranzacție și acesta este distribuit de-a lungul rețelei, fiecare jucător participant la lanțul de logistică (depozite, curieri etc) ar putea vedea unde este pachetul. De exemplu, Walmart folosește acestă tehnologie pentru a vedea de unde vine carnea de porc din China și înregistrează fiecare informație despre proveniența cărnii, unde este procesată, depozitată și unde este vândută.
Anul acesta, SupplyBlockchain își va extinde portofoliul de clienți din Statele Unite, pe o piață în care pierderile firmelor de transport, de asigurări și de comerț electronic sunt exponențial mai mari.
Netopia Payments, cel mai mare procesator de plăți electronice din România, a anunțat că a investit (fără a face publică suma) în startup-ul și astfel Antonio Eram, fondatorul Netopia, a intrat în acționariatul companiei și este business advisor. De asemenea, Felix Crișan, CTO-ul și co-fondatorul Netopia, este și CTO-ul startup-ului.