27 mai 2019 | 10:51

Tot ce trebuie să știi despre săptămâna care ar putea aduce sfârșitul Huawei

ACTUALITATE
Tot ce trebuie să știi despre săptămâna care ar putea aduce sfârșitul Huawei

Dacă ai intrat pe internet, atunci probabil ai auzit de războiul dintre SUA și China. Victima a devenit compania Huawei ale cărei telefoane sunt cea mai dificilă poziție. Odată cu ele și utilizatorii sunt la fel.

În doar o săptămână, Huawei a trecut de la statutul de companie care visează la primul loc, la nivel mondial, la producător în incapacitatea de-a mai fabrica și lansa telefoane. Ai auzit lucruri precum „America interzice Huawei” sau „Google ia dreptul Huawei de a mai folosi Android”. Dacă nu știi despre ce este vorba sau cum s-a ajuns aici, îți explic pe scurt în acest articol.

Toate momentele dure pentru Huawei din ultima săptămână

Tensiunile dintre americani și Huawei nu sunt deloc de natură recentă. Acum mai bine de un an, americanii au tras un semnal de alarmă și autoritățile au anunțăt că „Huawei este un risc pentru securitate”.

Au invocat o „înțelegere secretă” pe care compania ar avea-o cu guvernul chinez, dar și numeroase breșe de securitate care ar avea ca direcție principală serviciile de informații de la Beijing.

Probleme pentru Huawei pornesc de faptul că Ren Zhengfei, fondatorul companiei, are legături puternice cu guvernul chinez, iar el a lucrat ca inginer pentru „Armata de Eliberare a Poporului”.

În anii 90, compania a avut legături strânse cu guvernul chinez și în 1996 a fost declarată „campion național” și a obținut contracte importante pentru construirea rețelei naționale de telecomunicații.

De-a lungul timpului, compania a avut mai multe probleme și a fost acuzată de mai multe ori de furt de secrete comerciale, de furt tehnologic și așa mai departe.

Disensiunile dintre America și Huawei au escaladat când Meng Wanzhou, fiica fondatorului și directoarea financiară a companiei, a fost arestată în Canada. Motivul arestării? Huawei ar fi ignorat apelul SUA de a nu face afaceri cu Iranul, încălcând astfel restricțiile impuse.

Telefoanele au fost interzise la Pentagon, operatorii telecom americani nu au voie să folosească echipamente Huawei pentru rețelistică și nici pentru viitoare rețea 5G.

Donald Trump a pus Huawei pe lista neagră a companiilor și le-a interzis firmelor americane să mai lucreze cu Huawei.

Google a anunțat că producătorul nu mai poate folosi Android pentru telefoanele sale, nu mai primește actualizări și pierde accesul la aplicații precum Gmail, Maps sau YouTube.

Furnizorii de componente Intel, Qualcomm, Xilinx și Broadcom au spus că nu-și vor mai vinde produsele către firma chineză.

Autoritățile americane au anunțat că suspendă temporar aceste restricții, dar că vor intra în vigoare din luna august. Fondatorul Huawei a făcut primele declarații și a spus că americanii subestimează puterea companiei.

Miercuri a venit o altă lovitură puternică pentru producătorul chinez. ARM a anunțat că a tăiat legăturile cu Huawei și că nu vor mai putea folosi design-urile de procesoare ale companiei. Problemă mare deoarece astfel Huawei nu ar mai putea produce procesoarele Kirin ce sunt folosite pe telefoane.

Mai mulți operatori din Japonia și Coreea de Sud au anunțat că nu vor mai vinde telefoane noi de la Huawei, ci doar modelele vechi. Doi operatori britanici au anunțat că nu vor aduce telefoanele Huawei pentru rețelele 5G. De asemenea, au apărut rapoarte de la retaileri cum că cererea pentru astfel de telefoane a scăzut.

Compania din China se aștepta la o astfel de mișcare și se pare că a strâns de-a lungul timpului mai multe componente de la americani pentru a putea produce telefoane în continuare și că există un plan pentru crearea unui nou sistem de operare și lansarea unui nou magazin de aplicații, în parteneriat cu Aptoide.

Trump a făcut o nouă declarație stupidă din care reiese că este doar un pion în războiul economic cu SUA și că totul poate reveni la normal dacă SUA se înțelege cu China. Asta înseamnă că aceste spuse cum că „Huawei este un risc pentru securitate” sunt doar motive de a forța China în a ceda.

Americanii nu au motive întemeiate să creadă că securitatea lor chiar poate fi compromisă de telefoanele și de echipamentele Huawei.

Deocamdată, mai are suport pentru Android până în august. A oprit, momentan, lansările de telefoane, cum ar fi Honor 20, iar sistemul propriu de operare n-ar fi gata decât spre finalul anului sau începutul lui 2020. Ce ne rezervă viitorul? Ei bine, asta nu e o întrebare de un milion de dolari, ci de miliarde de dolari.