09 oct. 2019 | 10:00

South Park și cenzura comunistă: de ce nu ai vrea să fii în China

ACTUALITATE
South Park și cenzura comunistă: de ce nu ai vrea să fii în China

În teorie, China pare raiul tehnologiei, al prețurilor mici și al unora dintre cele mai impresionante orașe din lume. Până când un eveniment aparent banal îți aduce aminte că vorbim de un comunism macabru, ancorat în cenzură cruntă și interdiciții terifiante.

China are un produs intern brut de 12,2 trilioane de dolari și o populație de aproximativ 1,4 miliarde de oameni. Este una dintre cele mai vechi civilizații ale lumi, cu un venit calculat pe cap de locuitor de 16.696 de dolari. În practică, deși este gazda unora dintre cei mai bogați oameni din lume, majoritatea oamenilor din China trăiesc în condiții deplorabile și lucrează pe salarii mizere, pe parcursul unor ore de muncă interminabile.

Unii poate au uitat, dar în urmă cu mai puțin de un deceniu, chinezii săreau pe geamul de la caminele Foxconn pentru că s-au săturat să producă iPhone-uri în condiții inumane. Soluția a constat în instalarea de plase în jurul fabricilor. Practicile de muncă ilegale și salariile mizere sunt la ordinea zile într-una dintre cele mai puternice economii de pe mapamond.

Ca să înțelegi mai bine puterea Chinei la scară mondială, ai în vedere datoria de 1,11 trilioane de dolari pe care SUA o are către ea în 2019. Cu toată ambiția lui Trump și a restricțiilor pe care le impune companiilor chineze, precum Huawei, dintr-un punct de vedere, Statele Unite ale Americii sunt la cheremul chinezilor, începând cu companii precum Google sau Apple și terminând cu toți giganții de la Hollywood. Aceasta este și premisa celui mai recent episod din South Park.

China și lecția de cenzură comunistă

winnie the pooh

În urmă cu aproximativ doi ani, Winnie the Pooh, personajul de desena animate, a fost interzis în China. Totul a plecat de la o memă în care președintele Xi Jinping părea foarte similar cu ursulețul din desene animate, alături de Barrack Obama.

În orice alt colț al planetei, aceea ar fi fost încă o picătură într-un ocean de meme. Problema este că autoritățile chineze au reacționat în cel mai agresiv mod cu putință, eliminând orice referință la Winnie the Pooh de pe internetul chinezesc, un internet fără Google, Facebook sau Twitter. Este internetul lor, unul care trece în mod constant prin filtrul statului.

În momentul în care auzi referințe la ”părțile bune” de pe vremea comunismului, ai în vedere că România mergea în aceeași direcție, aceeași cenzură și aceeași teroare legată de supraveghere prin intermediul Securității, doar că într-o formă mai primitivă. China este o țară care implementează un sistem de rating pentur populație care te-ar putea costa posibilitatea de a lua un credit sau de a te putea angaja.

Acele note nu țin de încălcarea legii, ci de o serie de factori subiectivi. Pe sistemul, dacă Guvernul crede că ești băiat rău, ți-a ruinat posibilitatea la o viață normală, fără să fi fost vreodată reponsabil de o ilegalitate. Pentru a implementa acest sistem, încă din 2018, autoritățile chineze aveau instalate 200 de milioane de camere de supraveghere. Toate sunt suficient de avansate pentru a fi folosite pentru recunoaștere facială, iar în timpul protestelor recente din Hong Kong, efortul major al protestatarilor a vizat mai mult evitarea camerelor, decât fuga de polițiști.

South Park a dispărut din fiecare colț al Chinei

carrie-lam-piglet

Creatorii South Park sunt recunoscuți pentru modul umoristic, agresiv, superficial și inimaginabil în care tratează subiecte serioase sau grave. Dintr-un punct de vedere, asta s-a întâmplat și cel de-al doilea episod din sezonul 23 al show-ul. Am fost un fan South Park de la primul sezon și, deși mi-am dat seama că va supăra câțiva oameni episodul recent, nu cred că putea estima nimeni amploarea reacției disproporționate la câteva glume dintr-un serial de animație.

Dacă urmărești South Park, episodul cu pricina nu este spectaculos și nici nu se distanțează la vreun nivel de ceea ce au făcut în cele câteva decenii de când au ajuns pe micul ecran. S-ar putea să fie unul dintre cele mai bune din ultimii ani, dar cam atât. Din păcate sau din fericire pentru creatorii show-ului, din cauza acestui episod, orice referință la South Park a fost eliminată de pe internetul chinezesc. Indiferent în ce formă cauți, este ca și cum nu a existat niciodată.

Uneori, poate apreciem prea puțin libertatea de exprimare pe care o avem și o percepem ca pe un drept inalienabil și incontestabil. În practică, acesta este un privilegiu pe care o mare parte din planetă nu-l are. Iar ceea ce s-a întâmplat cu South Park se putea întâmpla în orice altă țară comunistă.

South Park nu a fost distribuit niciodată de vreun canal de televiziune din China. Nu a existat pe vreun serviciu de streaming, tocmai din cauza faptului că nu era în concordanță cu valorile promovate de autoritățile locale. Era distribuit prin intermediul mai multor site-uri la limita legalității sau prin platforme de distribuție precum torrent. Cu toate acestea, cel mai recent episod a supărat guvernul chinez la un asemenea nivel, încât a fost șters de peste tot.

Dacă folosești internetul la care avem noi acces, știi că nu există cu adevărat posibilitatea de șterge ceva de pe internet. În China există această posibilitatea. La fel cum Facebook are mii de angajați pentru a filtra conținutul de pe cea mai mare rețea socială, autoritățile chineze au ferme de angajați al căror scop unic este filtrarea conținutului online care are acces populația. Întâi să încearcă ștergerea conținutului de pe un site, iar dacă acel sistem eșuează din varii motive, dispare site-ul, pur și simplu.

Episodul din South Park a criticat nu doar cenzura din China sau munca forțată la care sunt supuși cei care critică sistemul, ci și Hollywood-ul. Giganți precum Disney au ajuns să creeze super producții în concordanță cu toate limitările impuse de autoritățile chineze cu scopul ca producții gen Avengers Infinity War să poate fi distribuite în acea piață. Se știe de mult că orice ajunge să fie distribuit în China este trecut printr-un set numeros de filtre de cenzură, iar creatorii animației de pe Comedy Central au încercat să atragă atenția asupra magnitudinii la care se întâmplă asta.

Cum este posibil așa ceva în 2019

south park xi jinping

Cenzura a existat din totdeauna în China, dar din momentul în care Xi Jinping a ajuns președinte, a luat amploare. La ora actuală, regulile sunt atât de stricte, încât guvernul dictează orice tip de conținut care are public, indiferent dacă este vorba de televiziune, filme, radio, presă scrisă, teatru, mesagerie instant, jocuri video și, desigur, internet. Orice este considerat ofensator pentru principiile comuniste sau pentru liderii de stat, dispare. Poate fi cenzurat, șters sau transformat într-o ilegalitate care te poate duce după gratii.

Deoarece nu au putut dictat toate clipurile și mesajele care apar pe Twitter, Facebook sau YouTube, site-urile cu pricina sunt interzise per ansamblu. Există alternative la toate aceste servicii, dar ceea ce se distribuie prin intermediul lor este dictat de stat. De exemplu, pe Weibo, echivalentul pentru Twitter, nu mai găsești nicio referință la South Park. Dacă îl cauți azi, nici nu ai crede că respectiva asociere de cuvinte a fost făcută vreodată de cineva. De pe Youku, alternativa la YouTube, au fost șterse clipuri, episoade sau sezoane întregi. Toate discuțiile de pe forumurile disponibile în China despre South Park s-au evaporat peste noapte, iar referințe viitoare vor fi șterse în timp real.

Faptul că South Park este interzis în China reprezintă o concluzie ironică a efortului făcut de creatorii show-ului pentru a ilustra restricțiile dintr-una dintre cele mai mari puteri ale lumii. Faptul că aceste restricții nu par să dispară vreodată este doar o consecință tristă a unui regim comunist care a îmbrățiat avantajele tehnologiei moderne în cel mai macabru mod cu putință.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele