17 oct. 2019 | 10:00

Cum te afectează în România schimbarea PSD2 pe care toate băncile o urăsc

TEHNOLOGIE
Cum te afectează în România schimbarea PSD2 pe care toate băncile o urăsc

Cu o întârziere de-aproape doi ani, România s-a sincronizat cu Uniunea Europeană și, până la finalul anului, directiva PSD2 va fi activă și la noi. Băncile, pe scurt, o urăsc, iar tu ca utilizator s-ar putea să fii enervat de câteva lucruri.

PSD2 (payments services directive 2) nu-i nimic incredibil, ba chiar România și băncile trebuiau să fie pregătite pentru ea încă din 13 ianuarie 2018. După cum vezi, n-au fost. Într-o anumită măsură, băncile s-au pregătit. ING Bank, de exemplu, și-a informat clienții în legătură cu schimbările care apar și cu factorii care s-ar putea să-i enerveze pe utilizatorii de carduri contactless.

PSD2, pe scurt, înseamnă o rezolvare a problemelor de internet și mobile banking prin conectarea tuturor serviciilor financiar printr-un API deschis. Astfel, e un limbaj comun care va fi utilizat de toți cei implicați. Băncile urăsc acest demers, chiar dacă n-o zic direct, pentru că pierd un fel de monopol asupra contului tău bancar. Cei din fintech, ca Revolut și Monese, iubesc directiva asta, pentru că serviciile lor digitale sunt mai avansate și implementează schimbări mai repede.

În ce stadiu e România cu PSD2

Deocamdată, Camera Deputaţilor a adoptat cu 244 de voturi „pentru” proiectul de lege. Acesta transpune în legislaţia naţională directiva europeană PSD2. Ce trebuie să știi tu, ca utilizator, e că sunt câteva procese care se vor desfășura mai lent ca securitatea să fie mai mare.

Cum plătești pe site-uri care folosesc 3D Secure

La o plată cu cardul, pe lângă parola 3D Secure pe care o vei primi prin SMS ca până acu, va trebui să introduci și un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului tău numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de pașaport, dacă nu ai CNP.

Ca să ușureze procesul, ING Bank a spus că lucrează la o soluție prin care vei putea să autorizezi orice plată pe internet direct din Home’Bank, pe bază de user și parolă.

Plata cu cardul va fi, de asemenea, mai sigură

Pentru unele plăți contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede ca, după fiecare cicni plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 euro, următoarea plată să fie autorizată prin codul PIN.

Iar aici s-ar putea să te enervezi mai des. Dat fiind că acum poți plăti destul de ușor contactless, fără PIN, când ai suma de achitat sub limita impusă de tine (cea default este 100 de lei).

PSD2 e pe piață de-o lună, legea vine abia acum

Directiva PSD2 a intrat în vigoare pe 14 septembrie 2019. După cum vezi, Parlamentul abia acum a transpus-o în legislație și încă nu-i gata. Ca să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să mai treacă pe la preşedintele României pentru promulgare. Finalul va fi publicarea în Monitorul Oficial.

Când vine vorba de fintech, aici e mai interesant. Regulamentul UE, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată. Aceştia vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori, conform ZF.

De ce a vrut UE să schimbe modul în care plătești digital?
Uite un exemplu: ai putea să-ți plătești facturile cu servicii de plată de la Facebook, Google, Apple etc. sau să efectuezi transferi și să-ți analizezi cheltuielile. Dar faci toate astea în timp ce banii sunt în siguranță în contul bancar.

E pentru prima dată când UE ia serios în calcul serviciile fintech, cum sunt Revolut, Monese și altele similare. Până la PSD2, băncile au avut monopol pe banii tăi. Odată cu directiva asta, protocolul de administrare a banilor trebuie să fie mai deschis. Din această concurență, serviciile digitale ar trebui să fie mai bune.