26 iul. 2019 | 14:21

RO-ALERT a ajuns din sistemul de salvat vieți un generator de glume

ACTUALITATE
RO-ALERT a ajuns din sistemul de salvat vieți un generator de glume

RO-ALERT se va dovedi cândva extrem de important. Poate va fi vorba de un cataclism natural, poate va fi vorba de un cutremur, poate chiar zăpezi ca în povești de groază. Până atunci, a devenit un fel de ghimpe în coaste și cei care îl administrează se fac că e totul normal.

RO-ALERT a fost testat în urmă cu aproape un an. Între timp, operatorii și producătorii de telefoane au devenit mai serioși și sunt dispozitive compatibile în piață. Dar, în ritmul de acum, s-ar putea să fie irelevant că dispozitivele sunt compatibile dacă tot ce vrei să faci e să ignori alerta.

RO-ALERT și momentul Raed Arafat cu mesajul care nu trebuia trimis

Pe 26 ianuarie, sistemul RO-ALERT a trimis mesaje bucureștenilorsă-i anunțe să nu mai sune la 112. Pe 29 ianuarie, Raed Arafat a explicat de ce n-ai primit mesajul. Doar că declarația lui de atunci e confuză și raportată doar la iPhone, ceea ce, să fim un pic realiști, nu-i o regulă pentru România. Putea, dacă voia să explice, să facă asta pe Android.

În ianuarie, intenționat sau neintenționat, Arafat a făcut o confuzie imensă. Există aplicația DSU – iOS și Android – care trimite, de asemenea, notificări și există sistemul RO-ALERT care-i independent de aplicație. Chiar pe site-ul RO-ALERT este scris negru pe alb că „singura cerință (pentru a primi mesaje – n.r.) este ca telefoanele să fie compatibile cu tehnologia cell broadcast”. Adică mai toate, nici nu trebuie să fie smartphone telefonul tău ca să primești mesajul – de aceea n-ai nevoie de aplicație.

Momentul acela a trecut însă. Dar iulie a venit cu o rundă de teste pentru RO-ALERT. Au fost anunțate din timp, doar că ritmul în care au fost trimise i-a făcut pe oameni să dorească să dezactiveze RO-ALERT din telefon. Am zis că e independent de acesta, dar pe smartphone poți dezactiva acest serviciu pentru mesaje de urgență. Nu doar România are așa ceva și unii utilizatori nu doresc astfel de mesaje.

IGSU iar le bate obrazul românilor pe Facebook în loc să facă o treabă mai serioasă

IGSU RO ALERT

Pe 26 iulie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis, prin Facebook, că nu e în regulă ca oamenii să dezactiveze primirea de mesaje de urgență.

„Perioada alocată testelor este până la data de 30 iulie, iar în cazul persistenței unor erori aceasta ar putea fi prelungită, urmând a comunica public intervalul alocat verificării Sistemului RO-ALERT”, a transmis IGSU.

„Suntem conștienți de disconfortul creat și ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri, însă derularea acestor teste este obligatorie având în vedere scopul pentru care a fost conceput Sistemul de avertizare RO-ALERT!”, continuă IGSU destul de pronunțat la adresa românilor care nu înțeleg ce-i bine pentru ei.

„Dezactivarea opțiuni de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieții comunităților în cazul producerii situațiilor de urgență reale.  Totodată, vă adresăm rugămintea de a nu apela numărul unic de urgență 112 pentru a semnala eventuale deficiențe ale Sistemului RO-ALERT”, mai adaugă IGSU.

E suficient să te uiți la poza de mai sus, publicată de IGSU împreună cu mesajul redat parțial aici, ca să-ți dai seama cât de în serios e luat RO-ALERT. E un telefon Samsung (Galaxy S6) cu interfață de iPhone și o casetă de text care niciodată n-o să apară așa pe niciun telefon. De la cel mai jos nivel până la cel mai sus, perioada asta de teste e un fel de gaură neagră despre care IGSU poate spune doar: „derularea acestor teste este obligatorie”.

Problema nu e că alarma e enervantă. Că e dată zilnic. Că are greșeli de scriere. Că IGSU a pus un vizual prost pe Facebook. Problema e că cel care primește mesajul nu vede rostul lui și repetarea îl poate face să vrea să dezactiveze asta. Iar când chiar va fi nevoie, RO-ALERT s-ar putea dovedi la fel de inutil ca sirenele din oraș pe care le auzi o dată pe lună și nu știi de ce.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele