Cum scapi de recomandările idioate ale Netflix și vezi show-uri bune
Te-ai săturat ca Netflix să-ți recomande același tip de conținut? Nu dispera pentru că există o soluție pentru problema ta.
Recomandările Netflix mi s-au părut idioate încă de la început. Folosesc serviciul de streaming încă din prima zi de la lansare și pot să zic că platforma nu mă cunoaște deloc și-mi tot promovează conținutul original Netflix (prost-mediocru). Asta în timp ce filmele bune licențiate sunt ascunse în spatele unor căutări stufoase.
În trecut, recomandările de filme, muzică și așa mai departe veneau de la prieteni, de la critici sau realizatori de emisiuni radio. Acum algoritmii fac recomandările, indiferent că vorbim de Netflix sau Spotify.
Viețile noastre digitale sunt bazate pe recomandările făcute de algoritmi, în funcție de ce am apreciat sau de conținutul pe care l-am urmărit anterior.
Dacă ai făcut greșeala, ca mine, să vezi filmul Murder Mystery cu Adam Sandler și cu Jennifer Aniston, atunci e posibil să-ți apară recomandări la filmele sub-mediocre ale lui Sandler. Nu, mulțumesc. (Apropo, singurul film cu Adam Sandler care este cu adevărat bun este Punch Drunk Love, regizat de Paul Thomas Anderson)
Lăsând asta la o parte, eu am făcut un efort în a aprecia filme pe care le-am văzut în trecut și care au intrat pe platformă (filme clasice etc), în speranța că o să primesc o sugestie, o recomandare utilă. Dar asta nu s-a întâmplat până acum.
Cum să scapi de recomandările Netflix
Intră în setările contului, apoi caută o secțiune numită „Viewing Activity”. De acolo poți să ștergi anumite filme și seriale sau le poți șterge pe toate și astfel să începi de la zero. Totuși, asta nu este de ajuns.
Atunci când Netflix face recomandări, compară obiceiurile tale de vizionare cu cele ale membrilor similari cu tine. Astfel, poate crea imagini și promo-uri care să te țină mai mult timp pe platformă. Platforma avea și un sistem de notare și astfel utilizatorii își puteau da seama dacă un show este bun sau nu înainte de a da play.
Americanii au eliminat această funcționalitate și au implementat thumbs up/thumbs down. Așa că dacă nu ți-a plăcut un film ar fi bine să-i dai un thumbs down. Și acest element ar trebui să fie luat în considerare când se fac recomandări.
Ce poți să mai faci este să creezi un profil nou pentru un alter-ego care vrea mai multe filme horror sau poate filme clasice și așa mai departe.
Ce să faci cu recomandările YouTube și Spotify
Alte două servicii populare ce se bazează pe recomandările făcute de algoritm sunt YouTube și Spotify. Asta este principalul motiv pentru care am ales Spotify, în dauna unui alt serviciu de streaming de muzică. Mi se pare că sistemul face recomandări bune, deși nu este perfect.
În cazul Spotify nu poți să ștergi istoricul ascultărilor, așa că nu lăsa pe cineva cu gusturi mai aparte să-ți folosească contul. Ce poți să faci, în schimb, este să folosești opțiunea „Private Session”, pe care o găsești în setările contului. Tot ce asculți cu această opțiune nu va fi luată în considerare pentru recomandările algoritmului.
Altfel, poți să încerci o platformă ca Radiooooo, unde poți să setezi o decadă muzicală, o țară și cam cum să fie tematica melodiilor. Poți alege muzică de la 1900 din România, 1960 din Franța sau ce se ascultă în prezent în Brazilia.
În cazul YouTube, situația e foarte simplă. Dai click pe iconița contului tău apoi selectezi „Your data in YouTube”, apoi ai acolo întreaga istorie și poți să ștergi tot ce vrei de acolo. Recomandările vor fi mai curate și mai pe gustul tău. Sau poți să ștergi tot și să începi de la zero.
Așadar, nu trebuie să rămâi sclavul recomandările făcute de algoritmi, indiferent că e Netflix, Spotify sau YouTube