16 oct. 2019 | 11:37

De ce recoltarea de organe face mai dificilă rezolvarea cazurilor de crimă

ACTUALITATE
De ce recoltarea de organe face mai dificilă rezolvarea cazurilor de crimă

Investigațiile în cazul unei morți sunt complicate, iar cei care prelevă organe ar putea cauza și mai multe probleme pentru anchetatori.

Când cineva moare în mod neașteptat, urmează o investigație în acest sens, pentru a determina exact cauza morții și pentru a afla dacă este sau nu vorba de o crimă la mijloc. În acest caz, corpul uman reprezintă principala dovadă pe care anchetatorii o au.

Totuși, munca celor care încearcă rezolve un caz de deces, de la medicul legist până la investigator, devine infinit mai grea atunci când prelevările de organe nu se fac cum trebuie.

În Statele Unite, este legal ca organele să fie procurate înainte de începerea unei investigații. Asta pentru a asigura un număr cât mai mare de inimi, plămâni, rinichi și ale organe vitale viabile pentru cei care au nevoie de un transplant. În unele state, companiile care se ocupă cu procurarea de organe pot chiar forța medicii legiști să amâne autopsiile pentru ca ele să poată preleva organele.

Companiile care recoltează organe spun că trebuie să se miște repede, pentru ca țesutul să fie încă viabil.

Aici intervine problema: în unele cazuri, nu se știe exact cauza morții unei persoane și este nevoie de o autopsie care să o determine exact. Prelevarea părților corpului (de la inimă, până la oase sau la piele) face aproape imposibilă determinarea exactă a cauzei morții pentru că trupul persoanei a suferit modificări. Astfel, companiile care recoltează aceste părți ale corpului extrag odată cu acestea și dovezi importante pentru rezolvarea unei investigații.

„Una dintre cele mai mari îngrijorări ale mele a fost simplul fapt că cineva ar putea scăpa nepedepsit pentru o crimă, deoarece probele au fost modificate, pierdute sau nu au fost colectate”, spune Melissa Baker, fost investigator.

Astfel, e aproape imposibil de determinat dacă există semnele unui atac asupra corpului victimei dacă părțile unde acestea ar fi fost vizibile lipsesc.

Cât rău poate provoca prelevarea timpurie de organe

Cei de la LA Times descriu mai multe situații punctuale, printre care și cea a lui John Flath, un atlet de 18 ani. În 2011, tânărul a murit în timp ce se antrena. Acesta se înregistrase ca donator de organe, așa că OneLegacy, companie care se ocupă cu prelevarea de organe și țesuturi, și-a făcut treaba instantaneu: a recoltat oase, țesut și chiar inima tânărului, pentru valvele sale. Asta s-a întâmplat în ciuda insistențelor părinților lui Flath de a nu preleva părți din corpul fiului lor până la momentul autopsiei.

Ulterior, părinții au fost anunțați că autopsia nu poate avea loc, deoarece inima fusese recoltată din corpul băiatului.

OneLegacy asigură anchetatorii că examinează organele pe care le recoltează și că examinările cardiace pe care le efectuează sunt mult mai minuțioase decât cele pe care le fac în mod obișnuit legiștii. Totuși, această analiză va exclude zone cruciale care sunt tăiate odată cu prelevarea valvelor.

Potrivit unui studiu din 2007, examinarea inimii după îndepărtarea valvelor nu poate determina existența mai multor afecțiuni, inclusiv anomalii care provoacă aritmii. Acestea au implicații în 3% dintre decesele în urma unor afecțiuni cardiace. Astfel, adevărata cauză a morții poate fi trecută cu vederea.

Recoltarea prea devreme a organelor dăunează anchetelor pentru crimă

Cei de la The Times au descoperit zeci de cazuri în SUA în care procurările de organe au îngreunat determinarea cauzei morții. În multe dintre aceste cazuri, anchetatorii nu au putut să determine nici de ce, nici cum a murit persoana. Acestea au inclus posibile omucideri, accidente rutiere, decese după intervenții chirurgicale, supradoze de droguri, un suspect de sinucidere și o moarte care în urma unei altercații cu un ofițer de poliție.

Mulți experți criminalisti spun că organele pot fi colectate fără niciun efect asupra autopsiei atunci când cauza morții este evidentă: o împușcătură în cap, de exemplu.

Deși companiile spun că se concentrează pe transplantul de organe, în multe cazuri au recoltat piele, oase, grăsime, ligamente și alte țesuturi care, în general, nu sunt utilizate pentru probleme medicale mortale. În schimb, acestea sunt valoroase pe piața biotech, unde un fragment de dimensiune unei jumătăți de linguriță costă 434 de dolari.