06 ian. 2019 | 19:21

Teoria bizară despre realitate: totul e doar o halucinație

ACTUALITATE
Teoria bizară despre realitate: totul e doar o halucinație

Te-ai întrebat vreodată dacă lumea în care trăiești este reală sau dacă este o simplă halucinație a minții tale? Dacă da, un profesor de neurologie are răspunsul la întrebarea asta. Iar dacă nu, e interesant să faci un exercițiu mintal în timp ce citești ceea ce urmează.

Profesorul de neurologie cognitivă și computațională Anil Seth, de la University of Sussex, a explicat într-un video ce legături există între percepție și realitate. Acesta crede că realitatea pe care o cunoaștem noi provine de la activitatea creierului.

„Acum ai putea spune că toate experiențele noastre sunt halucinații”, a zis Seth. „Doar că de fiecare dată când suntem de acord cu ceea ce se petrece acolo în lume, asta numim realitate. Creierul aplică așteptările sale anterioare cu privire la ceea ce se află acolo în lume pentru a interpreta această informație senzorială masivă, zgomotoasă și ambiguă cu care continuă să se întâlnească”.

Percepția nu este neapărat o reflecție a realității, ci mai degrabă un proces continuu de interpretare. Deși vedem lumea din jur cu ochii, creierul este cel care interpretează informațiile. „Iar atunci când balanța dintre cum interpretează creierul informațiile senzoriale și ce sunt de fapt acele informații senzoriale este deranjată, atunci oamenii încep să vadă lucruri pe care alți oameni nu le văd, și asta numim noi halucinații„.

Cel mai bun exemplu este jocul de a găsi forme în nori, pe care Seth l-a numit un soi de halucinație – atunci când tu vezi un iepure în nori, altcineva ar putea vedea o rață. Un alt exemplu ar fi consumul drogurilor recreaționale. „Și asta îi face pe oameni să aibă experiențe neobișnuite, să vadă lucruri care nu sunt aici”, a subliniat Seth. „Din nou, nu înseamnă că acele lucruri chiar există. Pur și simplu înseamnă că creierul tău lucrează în moduri diferite pentru ca așteptările sale anterioare să vină să domine informațiile senzoriale”.

Astfel, atunci când tu vezi o culoare, nu înseamnă că acea culoare există neapărat acolo în Univers. Ea este o simplă construcție a creierului pe care acesta o creează pentru a interpreta informații vizuale, după cum a explicat Seth. „Asta impune întrebarea, este ceva real?”, a spus el. „Există ceva cu adevărat?”.