Realitatea virtuală cu efecte psihedelice te face să uiți de droguri
Cercetătorii australieni au creat primul incubator „cyberdelic”, care se referă la afundarea în realitate virtuală ca experiență psihedelică.
Există oportunitatea folosirii realității virtuale sau augmentate în alte scopuri decât cele recreaționale. Experiențele oferite de Australian Psychedelic Society sunt proiectate pentru a oferi un alt tip de trăiri. „Cyberdelia” promovează o abordare mai conștientă a tehnologiei.
Creatorii sunt Jose Montemayor și Carl Smith. Aceștia sunt interesați de moduri prin care pot anula răul produs de smartphone-uri și aplicațiile lor. Tehnologia de realitate virtuală ar putea oferi o conexiune umană mai autentică și un simț al empatiei mai ridicat, ceea ce ne-ar permite mai ușor să vedem lucrurile din perspectiva altora. Am putea experimenta cum ar fi să ai alt gen sau cum e să fi schizofrenic, de exemplu.
Tehnologiile care folosesc realitate virtuală
Societatea australiană folosește foarte multe device-uri pentru a oferi utilizatorilor experiențe cât mai intense.
Una dintre acestea este Crystal Vibes, care induce o senzație de sinestezie. Tehnologia de realitate virtuală folosește muzica pentru a crea o călătorie vizuală. Pe de altă parte, folosește și Subpac, un dispozitiv pus pe spate care livrează vibrațiile bas ale melodiei pe care utilizatorul o ascultă pe telefon direct în vertebrele sale. De asemenea, dispozitivul Mirrors face ca mișcările mâinilor tale să se dezintegreze în fâșii de particule de lumină.
Dar de departe cea mai interesantă experiență de realitate virtuală este cea numită Death is Only the Beginning. Aceasta este efectiv o simulare a unei experiențe aproape de moarte. Aceasta necesită 25 de minute într-un cadru liniștit și a fost creată cu scopul de auto-reflecție. „Nu e vorba despre ce se întâmplă după, ci despre ce se întâmplă înainte”, spune Montemayor.
Tehnologia VR joacă un rol chiar și în terapie. Terapia prin realitate virtuală a început să fie folosită și pentru tratarea traumelor. De exemplu, în cazul celor care au trecut printr-un accident de mașină. Aceștia pot fi supuși, într-un mediu controlat, unor scene care implică o mașină pe care trebuie să o conducă într-un decor similar celui în care a avut loc accidentul inițial.