Problema pe care n-o poți ignora de Black Friday oricât de mult ai vrea

Problema pe care n-o poți ignora de Black Friday oricât de mult ai vrea

Black Friday e un eveniment de shopping care a ajuns să se întindă pe mai bine de câteva săptămâni. Și oricât de mult ai vrea să profiți de reduceri, mai sunt și probleme ca cea de acum.

Black Friday se desfășoară, în prezent, mai ales online. Și de fiecare dată când e vorba de un mediu digital, vulnerabilitățile nu sunt prea departe. Acum, SonicWall, compania de securitate care protejează peste un milion de rețele din întreaga lume, avertizează asupra atacurilor cibernetice în creștere în perioada Black Friday. Conform companiei, în 2018, în timpul Black Friday, numărul de atacuri de tip ransomware au crescut de 28 de ori față de perioada similară din 2017.

Cumva e previzibil de ce au succes astfel de campanii. Atacatorii au succes mult mai mult în această perioadă în păcălirea utilizatorilor cu expresii precum reduceri, oferte, promoții pentru accesarea de site-uri care nu aparțin, de fapt, magazinelor online populare, ci unor rețele de phishing bine puse la punct. Dar problema nu e doar pentru utilizatori.

Perioada campaniilor de reduceri poate fi periculoasă și pentru companii. Indiferent dacă efectuarea de cumpărături online în timpul lucrului este o activitate aprobată sau nu de către manageri, majoritatea angajaților vor fi implicați în aceste activități de Black Friday, Single’s Day, campanii de Crăciun și alte evenimente mari de shopping.

Cum se poate proteja o companie sau chiar un utilizator obișnuit de Black Friday

În această perioadă, și nu numai, ar trebui folosite instrumente pentru filtrarea web și controlul aplicațiilor utilizate în rețea care să ofere posibilitatea de a restricționa accesul la site-urile de cumpărături online în anumite perioade.

Apoi, ar trebui gestionată lățimea de bandă, mai ales de către companii. Mai puțină lățime de bandă pentru activități care nu sunt esențiale pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu – cum ar fi cumpărăturile de Black Friday, înseamnă mai multă pentru activitățile critice.

Nu în ultimul rând, utilizarea standardelor de criptare a traficului, cum ar fi SSL pentru securizarea comunicațiilor pe internet, continuă să crească. Și securizarea conexiunilor e esențială nu doar de Black Friday. Aceste standarde de criptare sunt folosite, pe de altă parte, și de infractorii cibernetici pentru a ascunde atacurile. De aceea, pentru a proteja rețeaua împotriva atacurilor ascunse în traficul web criptat folosește un firewall sau o soluție de securitate.

Citește și: