Black Friday cu țepe, deja: semnele care dau de gol o înșelătorie

Black Friday cu țepe, deja: semnele care dau de gol o înșelătorie

Până vom fi în plin Black Friday la noi, avem unul din China. Single’s Day e doar la ei. Sau a fost, la început. Acum a devenit un eveniment marcant și la nivel global. Si nu vine fără probleme.

Specialiști în securitate cibernetică au raportat o creștere accentuată a activităților frauduloase în domeniul comerțului electronic. Asta înainte de Single’s Day, de pe 11 noiembrie, ziua cu cele mai multe reduceri și cea mai mare activitate pentru comerțul online din China. Evenimentul este originar din China, dar a devenit relevant pentru utilizatorii de pe piețe de e-commerce din întreaga lume.

Promoțiile dinaintea acestui Black Friday chinez și vânzările de pe platforme globale din Asia sunt binevenite și la nivel internațional. Dar escrocii vizează acum utilizatorii în diferite limbi care speră să prindă acele oferte excelente de Black Friday.

Infractorii se folosesc de Black Friday ca să-și facă „planul”

Cercetătorii Kaspersky au detectat prima dată un vârf în atacurile de phishing financiar înainte de reducerile cauzate de Single’s Day, în 2018.

După cum se poate observa din graficul de mai jos, numărul mediu de atacuri de phishing financiar fluctua în jur de 350.000 pe zi în octombrie. Apoi, cu câteva zile înainte de 11 noiembrie 2018, numărul de atacuri a depășit 950.000. Cercetătorii sunt din nou martori în acest moment la atacuri similare de spam și phishing și recomandă tuturor să fie atenți cu achizițiile făcute.

Atacurile de phishing financiar din 2018, cu o creștere accentuată înainte de 11 noiembrie
Black Friday China teapa Alibaba
Mostră de pagină de phishing dinaintea de Single’s Day, din 2019

Specialiștii în securitate cibernetică au descoperit câteva amenințări în aplicații mobile. Acestea au fost deghizate în platforme populare de e-commerce. Ponderea magazinelor care au oferte speciale pentru acest Black Friday chinez este în mod tradițional ridicată. În 2019, 83% dintre magazinele online se prefac că sunt piețe asiatice, în timp ce în 2018 numărul a ajuns la 93%.

 Recomandări pentru achizițiile de Black Friday (ca să nu fii lăsat fără bani)

  • Dacă primești pe mail un link către o ofertă excelentă, verifică hyperlink-ul încorporat – uneori poate diferi de cel vizibil. Dacă este așa, accesează pagina ofertei direct prin intermediul site-ului legitim
  • Fă achiziții de Black Friday prin intermediul marketplace-urilor oficiale și fii atenți la adresele web dacă ești redirecționat către ele de pe alte pagini. Dacă diferă de comerciantul oficial, verifică oferta către care s-a făcut redirecționarea, căutând-o pe pagina web oficială
  • Utilizează o soluție de securitate cu tehnologii anti-phishing bazate pe comportament, care te va anunța dacă încerci să vizitezi o pagină web de phishing
  • Nu folosi niciodată aceeași parolă pentru mai multe site-uri web sau servicii, deoarece, dacă una este furată, toate conturile vor deveni vulnerabile. Pentru a crea parole puternice, fără a fi nevoie să ți le amintești, poți utiliza un manager de parole, cum este Kaspersky Password Manager. Și asta nu doar de Black Friday.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: