Prima mașină: ce s-a schimbat la programul prin care-ți iei automobil nou

Prima mașină: ce s-a schimbat la programul prin care-ți iei automobil nou

Programul Prima mașină 2019 a fost modificat de Guvern, ca să ai mai multe beneficii. Poți alege o mașină din mai multe categorii, dar poți folosi și tichetele de la Rabla.

Prima mașină ar putea fi șansa multor români să-și cumpere un autoturism nou, iar de anul acesta, poți achiziționa una chiar dacă ai mai deținut un automobil în trecut.

Asta înseamnă că se elimină obligativitatea declaraţiei pe proprie răspundere a beneficiarului că nu a mai avut în proprietate un autoturism nou.

Prima mașină 2019: ce modificări a făcut Guvernul

Prima modificare se referă la tipurile de autoturisme din care poți alege să-ți cumperi viitoarea mașină. Dacă până acum puteai să-ți cumperi doar o mașină nouă pe benzină, de anul acesta, vei putea alege și o mașină hibrid, una electrică hibrid sau una pur electrică.

Prețul mașinii pe combustibil nu trebuie să depășească 59.500 de lei.

Pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 119.000 lei, iar pentru cele electrice hibrid și pur electrice, preţul nu trebuie să depăşească 178.500 de lei. În aceste cazuri, și avansul cerut este mai mare: cel puţin 25% pentru maşinile hibrid, respectiv 30% pentru autoturismele electrice.

Mașina electrică ce s-ar încadra în această categorie îți oferă o autonomie de maximum 300 de kilometri și se încarcă într-o oră și jumătate.

Totodată, actul normativ aprobat de Guvern prevede şi acceptarea eco-bonusurilor şi a eco-tichetelor acordate în cadrul programelor Rabla şi Rabla Plus pentru achitarea avansului minim obligatoriu.

Prima mașină: care sunt condițiile de participare

Ca să beneficiezi de finanțare de la stat, trebuie să îndeplinești anumite condiții pentru Prima mașină 2019:

  • mașina trebuie să fie nouă;
  • trebuie să ai cel puţin 18 ani
  • nu trebuie să ai restanțe la plata taxelor sau la ratele bancare
  • mașina trebuie să nu fie mai scumpă decât prețul menționat mai sus, în funcție de categorie;
  • mașina trebuie să fie mică, de cel mult 4,5 metri, iar capacitatea portbagajului de cel mult 300 de litri (autoturismele au oricum astfel de dimensiuni la prețul acela);
  • ca beneficiar, trebuie să pui de la tine cel puțin 5% din prețul mașinii.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: