06 feb. 2019 | 15:11

Pielea electronică artificială ți-ar putea da puteri de Spider-Man

ACTUALITATE
Pielea electronică artificială ți-ar putea da puteri de Spider-Man
Bao Lab

Cercetătorii de la University of Connecticut și de la University of Toronto au creat o piele artificială care ar putea oferi oricui o poartă – fie om sau robot – abilități superumane, asemeni lui Spider-Man.

Cercetarea lor a fost publicată în jurnalul Advanced Materials. Pielea artificială este echipată cu senzori multifuncționali, care pot sesiza un câmp magnetic puternic sau schimbările de presiune.

„Pielea pe care noi am creat-o poate fi numită piele electronică sau e-skin„, a subliniat cercetătorul post-doctoral Islam Mosa, pentru Digital Trends. „Este un grup nou de [aparate electronice] care sunt flexibile, alungibile, maleabile și posedă capacități senzoriale unice care mimează pielea umană […]. O mare motivație de a dezvolta senzorul e-skin a fost aceea de a extinde capacitățile acestei tehnologii la abilități superumane. Am dovedit că e-skin poate atenționa oamenii de pericolele înconjurătoare înainte ca accidentele să se întâmple”.

Invenția lor ar putea însă să fie chiar mai presus de pielea umană. „Ar fi foarte tare dacă ar avea abilități pe care pielea umană nu le are; de exemplu, abilitatea de a detecta câmpurile magnetice, undele de sunet și comportamentele anormale”, a zis Mosa.

Printre utilizările posibile ale pielii artificiale se numără abilitatea de a ajuta în misiunile de salvare și în aruncarea materialelor periculoase. Mai mult, ar putea fi de un real folos pentru victimele amputate sau arse, care ar putea avea ocazia să își recapete simțul tactil în zonele afectate (chiar dacă nu la aceeași intensitate).

Pielea artificială are abilități hidrofobe foarte bune, precum și o maleabilitate crescută, după cum arată studiul cercetătorilor. În plus, și-ar putea păstra forma vreme de ani întregi. Problema este că pielea artificială nu este la fel de plată precum pielea obișnuită.

În momentul de față, prototipul așteaptă aprobare de la U.S. Food and Drug Administration. Cercetătorii speră ca, dacă primesc aprobarea, să lanseze pielea artificială pe piață. Acest lucru ar mai putea dura însă câțiva ani.