OLX zice că românii țin prea mult de lucruri: sute de milioane de euro, blocate în rebuturi

OLX zice că românii țin prea mult de lucruri: sute de milioane de euro, blocate în rebuturi

OLX a realizat un studiu în urma căruia a ajuns la confirmarea unui stereotip: românii țin prea mult de lucruri. Un procent foarte mic de cetățeni nu au bunuri depozitate în gospodărie. Ceilalți stau pe un fel de avere pe care n-o vrea nimeni.

OLX e un site cu anunțuri pe care mai și scapi de lucruri nedorite, uneori. Astfel, compania a vrut să vadă cam cât de mare e valoarea aproximativă a bunurilor funcționale, dar nefolosite din casele românilor.

Analiza OLX a presupus identificarea tipurilor de bunuri stocate de români, a nivelului de funcționalitate și a modului de stocare al acestora. Da, există și câteva motive pentru care circa 80% din români țin obiecte în case, dar nu le folosesc.

Electronicele mici strâng cel mai mult praf în casele românilor

OLX-crust-report

În medie, românii stochează 5 produse în fiecare gospodărie, deținând cel puțin un produs din următoarele categorii: electronice mici (55.1%), electronice mari (29.7%), electrocasnice mari (21.5%) și mici (20.7%), articole pentru casă (18,9%), articole pentru grădină (18.4%), articole și accesorii de sport și timp liber (15.5%), produse pentru copii (13.1%), jocuri și jucarii (11.3%).

În ceea ce privește valoarea totală/categorie, în fruntea clasamentului se află electronicele mici (390 mil. €) și mari (164 mil. €), urmate de articolele pentru casă (99 mil. €), jocuri și jucarii (47 mil. €) și articolele și accesoriile de sport și timp liber (40 mil. €).

Ce a descoperit OLX despre români și plăcerea lor de-a depozita bunuri inutile

raport olx romani stocare bunuri

Electronice mici:

  • Cele mai stocate produse: Telefoane mobile (73.7%), tablete (17.8%), aparate foto și accesorii (8.0%), camere video (0.5%)
  • Vechime depozitare: 1-2 ani (35%), 2-3 ani (28%), sub un an (16%), 4-6 ani (13%), mai mult de 6 ani (8%)

Electronice mari:

  • Cele mai stocate produse: Sisteme PC-Monitoare (33.6%), laptop-uri (30.5%), console (9.8%), jocuri (6.6%), playere audio-video portabile (4.5%), componente și accesorii (4.2%), televizoare (3.7%)
  • Vechime depozitare: 1-2 ani (30%), 2-3 ani (26%), 4-6 ani (17%), sub un an (15%), mai mult de 6 ani (12%)

Electrocasnice mari:

  • Cele mai stocate produse: Aparate frigorifice (36.6%), aparate de bucătărie (29.8%), mașini de spălat rufe/vase (26.6%), aragazuri, cuptoare și hote (6.4%), aparate de climatizare (0.5%)
  • Vechime depozitare: 1-2 ani (30%), 2-3 ani (26%), 4-6 ani (14%), mai mult de 6 ani (14%), sub un an (16%)

Electrocasnice mici:

  • Cele mai stocate produse: produse îngrijire păr – uscător, perie (34%), alte electrocasnice mici (25.3%), aparate de îngrijire personală (11%), roboți de bucătărie (9.7%), cafetieră/espressor (9.1%)
  • Vechime depozitare: 1-2 ani (31%), 2-3 ani (27%), 4-6 ani (16%), mai mult de 6 ani (13%), sub un an (13%)

Când ajung românii să vândă ce-au prin casă?

raport olx romani stocare bunuri

Indiferent de tipul de produse stocate, a descoperit OLX, cei mai mulți români au invocat drept principal argument pentru vânzare posibilitatea de a elibera un spațiu în locuință – „Mai fac loc prin casă” a fost declarat de peste 60% dintre respondenți în cazul electrocasnicelor mici și peste 50% în cazul electrocasnicelor mari, electronicelor mari și mici.

În medie, peste 40% au afirmat ca doresc să vândă obiectele depozitate cu scopul de „A folosi banii pentru a cumpăra ceva nou”.

La polul opus, doar 20% și-au declarat intenția de vânzare pentru a repune în circulație bunurile („Mi se pare civilizat ca lucrurile funcționale să circule în societate”) sau pentru a face loc unor produse de calitate superioară („Dacă vând lucrurile mai vechi fac loc pentru lucrurile mai bune”).

Debaraua, cel mai folosit spațiu pentru stocare

Cei mai mulți dintre consumatori (60%) stochează bunurile în interiorul casei, în dulapuri sau debara; foarte puțini (30%) sunt cei care aleg un spațiu extern: în boxă, pivniță sau șopron.

În ceea ce privește planurile pe care le au cu bunurile depozitate, 36% dintre respondenți susțin că, de obiecei, le vând sau le dau la schimb, 27% au invocat „Le țin, nu știi niciodată când ai nevoie” drept prim motiv pentru păstrarea la loc sigur, o bună parte adoptă „reciclarea”, oferindu-le rudelor sau prietenilor (20%), refolosindu-le (6%), punându-le la vânzare în târguri (2%), iar 9% aleg să le arunce.

Valoarea maximă a bunurilor, pentru toate categoriile vizate, se înregistrează în București (136 mil. €),  Timiș (36 mil. €) și Cluj (27 mil. €), iar cea mai mică în județul Tulcea (6 mil. €).

Studiul SONAR (Studiul Obiectelor Nefolosite ale Românilor) a fost realizat de OLX și D&D Research. Datele au fost culese din peste 900 de localități, prin intermediul participării a 7.379 de respondenți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: