O nouă generație de implanturi auditive face minuni pentru persoanele cu probleme grave
Majoritatea implanturilor auditive remediază probleme de auz degenerative, care devin din ce în ce mai grave odată cu evoluția în vârstă. O nouă tehnologie ar putea reprezenta însă o soluție și pentru cei a căror ureche internă este distrusă.
Dacă un aparat auditiv tradițional nu-ți îmbunătățește auzul, s-ar putea să suferi de o problemă gravă la urechea internă sau să întâmpini dificultăți în funcționarea nervilor auditivi. În mod tradițional, singurele implanturi care promit să rezolve parțial astfel de afecțiuni sunt realizate în trunchiul cerebral. Din păcate, au prețuri foarte mari și nu fac minuni.
Alternativa ar putea veni sub forma unui implant flexibil de electrozi care ar putea contrabalansa defectul urechii interne. Ilustrat în clipul de mai jos, acesta este creat din platină fără riscuri pentru organism. Avantajul major al acestei noi implementări ține de gradul sporit de flexibilitate la platinei decupată la nivel de micron pornind de la formatul japonez kirigami.
Înainte de instalare, foaia cu pricina este împachetată în silicon. Față de soluția clasică, aceste noi tipuri de implanturi sunt mai conductive și se pot ancora mai bine în trunchiul cerebral, trimițând într-un timp scurt mai multe semnale direcționale.
Noul tip de implant a fost deja testat pe șoareci cu succes, dar mai sunt multe etape de urmat până la teste pe oameni care suferă în mod real de afecțiuni grave ale sistemului auditiv. Echipa a creat deja o versiune a implantului pentru oameni care se pretează pentru o intervenție chirurgicală, dar mai trebuie testată pentru o perioadă îndelungată.
Dacă totul va merge conform planului, ar trebui să nu dureze mai mult de câțiva ani până când un număr foarte mare de oameni își vor recăpăta auzul, chiar dacă la ora actuală simt doar vibrații. În plus, ar putea deschide drumul către implanturi similare și în alte părți ale organismului, precum creier, coloană vertebrală și oriunde în altă parte unde funcția naturală a unui organ implică înregistrarea și stimularea activității neurale.