13 oct. 2019 | 10:08

Cămașa care te ajută să simți muzica, o minune pentru cei cu deficiențe de auz

VIDEO ACTUALITATE

Un startup londonez din domeniul modei a combinat vestimentația cu tehnologia, pentru a realiza o cămașă futuristă intitulată sugestiv Sound Shirt (cămasă cu sunet).

Gadgetul din clipul de mai sus poate fi experimentat de către orice curioși, dar a fost creat special pentru persoanele cu deficiențe de auz. De acum înainte, ei pot să simtă muzica prin intermediul unui set stufos de senzori. În mod tradițional, cei care nu aud reușesc să empatizeze cu muzica din boxe doar datorită vibrațiilor joase care se simt de la bas, atât.

În contrast cu mecanismul tradițional de vibrații din partea frecvențelor joase, această cămașă are 16 senzori incorporați în țesătură. Aceștia te ajută să simți diferite vibrații în concordanță cu instrumentele care generează sunete în melodie. De exemplu, sunetul vioarelor se resimte în brațe, pe când bătaia tobelor ”te lovește” în spate, conform celor de la Reuters.

“Este aproape ca şi când ai simţi profunzimea muzicii. Simţi că te mişti odată cu ea”, a spus Hermon Berhane, care şi-au pierdut auzul la o vârstă fragedă.

Compania din spatele acestui produs este intitulată CuteCircuit și s-a specializat în urmă cu ceva timp pe realizarea de piese vestimentare cu tehnologie purtabilă. În ceea ce privește crearea acestei cămăși, co-fondatoarea startupului este optimistă că va ajuta hipoacuzicii să simtă muzica prin intermediul senzațiilor.

”În interiorul cămăşii, care, apropo, este integral din material textil, nu există cabluri, aşa că folosim numai materiale inteligente – avem o combinaţie de componente microelectronice, țesături foarte subțiri, flexibile și conductoare”, a explicat Francesca Rosella, co-fondator și director de creație la CuteCircuit.

În mod previzibil, având în vedere tehnologia din spate și investițiile în procesul de cercetare și dezvoltare, noua cămașă smart este departe de a fi ieftină. Aceasta urmează să fie vândută la un preț de aproximativ 3000 de lire sterline sau aproximativ 1600 lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele