06 feb. 2019 | 10:16

Cum te ajută Google să afli dacă parola ți-a fost spartă

ACTUALITATE
Cum te ajută Google să afli dacă parola ți-a fost spartă

Dacă ești utilizator de Chrome, Google vrea să-ți sporească securitatea printr-o extensie opțională care te avertizează dacă parola folosită de tine a fost spartă.

Sunt mai multe servicii online care agreghează parolele devenite vulnerabile în urma unor atacuri asupra diverse platforme. HaveIBeenPwned este cel mai popular dintre ele și actualizat constant. Google se oferă să facă ceva similar printr-o extensie de Google Chrome.

În loc să accesezi un site dedicat și să-ți tastezi parola pe care o folosește pe unul sau mai multe site-uri, Google îți pune la dispoziție un mecanism semnificativ mai eficient. Printr-o extensie de browser, de fiecare dată când intri pe un site și încerci să te autentifici, parola respectivă va fi verificată fără niciun fel de măsură suplimentară din partea ta.

Noua extensie de Google Chrome este intitulată Password Checkup și o poți instala de la această adresă. Imediat după ce ți-ai ancorat-o în browser, instalarea ei se va reflecta într-o icoană nouă prezentă în bara de adresă. Icoana respectivă va deveni de culoare roșie în momentul în care este cazul să te îngrijorezi.

Din momentul în care ai fost notificat că parola folosită de tine a fost prezentă într-un atac online mai mult sau mai puțin recent, nu rămâne decât să o schimbi cât mai repede. Dacă ești genul de persoană care folosește o singură parolă pe un număr mare de site-uri, ar fi ideal să o schimbi și pe site-urile respective.

Dacă te confrunți cu varianta optimistă a scenariului, iar parola ta este sigură și nu a mai fost folosită de nimeni, vei primi o notificare și în acest sens, pentru a-ți spori confortul psihologic.

Ca o notă de subsol, pentru ca serviciul să funcționeze, parola ta este trimisă la Google pentru verficarea prezenței ei într-o bază de date. Deși transferul respectiv se realizează într-o manieră criptată, dacă nu te simți confortabil cu acest detaliu, nu trebuie să-ți înstalezi Password Checkup.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele