Dacă mailul tău e pe această listă, ar trebui să-ți schimbi imediat parolele

Dacă mailul tău e pe această listă, ar trebui să-ți schimbi imediat parolele

Acum îți poți căuta adresa de mail într-o listă imensă cu sute de milioane ca să vezi dacă ar trebui să-ți schimbi parola imediat.

Un expert în domeniul securității informatice a descoperit o listă de spam care conține circa 711 milioane de adrese de mail. Lista neagră conține două seturi de date separate: primul ilustrează adrese de mail, iar cel de-al doilea parole. În urmă cu un an, PLAYTECH scria prima dată despre site-ul pe care sunt disponibile date despre mailuri ale tale care ajung online.

În cazul în care adresa ta de mail se regăsește pe lista celorlalte peste 700 de milioane, trebuie să schimbi parolele adresei, dar și site-urilor pe care ai folosit-o. De asemenea, e recomandat s-o schimbi și ca să nu îți fie folosit mailul pentru recuperarea altor conturi. La ora redactării acestui articol, erau peste 164 de milioane de conturi LinkedIn, aproape 68 de milioane de conturi Dropbox, dar și peste 1,3 milioane de conturi YouPorn. Primele două au trecut în ultimii ani printr-un furt masiv de date, de unde și numărul mare.

Acum, Benkow, expert în securitate cibernetică din Paris, a obținut această listă neagră și i-a trimis-o lui Troy Hunt, cercetător securitate cibernetică, cel care administrează site-ul Have I Been Pwned. Este, totodată, cel mai mare set de date pe care l-a încărcat vreodată pe site-ul acesta. Ca să-ți dai seama altfel, e ca și cum fiecare bărbat, femeie și copil din Europa ar avea adresa de mail acolo, notează IFLScience.

Datele au fost colectate cu un algoritm denumit „Onliner Spambot”, iar Hunt și Benkow ar fi identificat o adresă IP de Olanda. Ceea ce poți face este să verifici dacă mailul tău este pe listă și să iei măsurile potrivite. Ca să te asiguri că atât adresa, cât și parola ta sunt în siguranță (sau nu), introdu mailul în hasibeenpwned.com.