Criza fără precedent care afectează oceanele lumii cu urmări grave
În ultima vreme, nivelul de oxigen din oceane a scăzut în mod constant, un alt efect pe care schimbărilor climatice îl au asupra mediului.
Asta a declarat Andreas Oschlies, oceanograf la Helmholtz Center for Ocean Research Kiel din Germania, a cărui echipă urmărește cantitatea de oxigen din apele oceanelor, la nivel mondial.
Nivelul de oxigen a scăzut în unele zone tropicale cu aproximativ 40% în ultimii 50 de ani, potrivit unor studii recente. În alte părți, cantitatea de oxigen nu a scăzut atât de drastic. Totuși, media globală a pierderii de oxigen din oceane este de 2%.
Schimbarea climatică duce, implicit, la creșterea temperaturii oceanelor, iar acest lucru duce la pierderea de oxigen din două motive. În primul rând, cu cât un lichid e mai cald, cu atât mai puțin gaz poate conține (de asta își pierde acidul o sticlă de Cola dacă o lași în soare, de exemplu).
În al doilea rând, odată cu topirea gheții polare, se formează un strat de apă care plutește la suprafața oceanelor, deasupra apei mai reci și cu mai multe săruri. Acest proces crează un fel de capac care nu permite curenților să amestece apa de la suprafață cu cea din adâncime. Oxigenul intră în acest habitat fie din atmosferă, fie din fitoplanctonul care stă la suprafața apei și produce oxigen prin fotosinteză. Astfel, oxigenul creat la suprafață nu se poate infiltra în adâncul oceanelor.
Schimbările climatice sunt foarte periculoase pentru viața marină; ele pot duce la acidificarea oceanelor. Totuși, dezoxigenizarea este cea mai presantă problemă produsă de schimbările climatice cu care se confruntă animalele marine în ziua de azi. Acestea ar putea căuta refugiu în zone cu nivel de oxigen mai mare care le pot expune la noi prădători sau pot ajunge chiar în zone unde nu pot găsi de mâncare.
Mai mult, animalele se confruntă și cu amenințări fiziologice. Corpurile acestora va trebui să se ajusteze pentru a face față unui nivel mai scăzut de oxigen. Ar putea fi afectată cantitatea și motilitatea spermei în cazul unor specii de pești, dar vor fi afectate și funcțiile senzoriale de bază ale animalelor marine, cum ar fi văzul sau auzul.
Toate animalele din oceane vor simți impactul dezoxigenizării, spune Brad Seibel, oceanograf în cadrul University of South Florida. „Orice scădere a oxigenului va deteriora supraviețuirea și performanța”, a adăugat acesta.