Mii de euro, să te întorci acasă: țara din Europa care vrea să te ajute

Mii de euro, să te întorci acasă: țara din Europa care vrea să te ajute

O țară din Uniunea Europeană a găsit soluția perfectă pentru a opri migrația masivă în țările mai dezvoltate. Va începe să ofere mii de euro celor care se întorc acasă.

Nu mai puțin de 6500 de euro va primi fiecare portughez care se reîntoarce în țara mamă pentru a a începe să lucreze acasă. Astfel, guvernul de la Lisabona speră să-i readucă în Portugalia pe cei care au plecat în perioada crizei economice din perioada 2008 – 2009. Această propunere generoasă a fost inclusă în ”Programul Întoarcerea”, aprobat marți de guvern.

Este important de reținut că acesta nu este un proiect în stadiu incipient, ci va începe să fie pus în aplicare din luna iulie a acestui an. Pot profita de el atât portughezi, cât și descendenții lor lusofoni. În Programul Întoarcerea sunt menționate mai multe stimulente pentru revenirea pe teritoriul Portugaliei, dar plata sumei de 6500 de euro este condiționată de un contract ferm de muncă în țară. În plus, este dedicată celor care au plecat din țară înainte de 31 decembrie 2015 și au trăit în afara țării pe parcursul a cel puțin 12 luni.

”Aceasta este o politică activă de ocupare a forţei de muncă şi este menită să sprijine contractele de muncă, nu este un ajutor pentru ca oamenii să revină în Portugalia să caute un loc de muncă”, explică secretarul de stat pentru muncă, Miguel Cabrita, potrivit Agerpres.

În aceeași perioadă, portughezii au inițiat un proiect intitulat Întreprindem2020. Acesta este destinat tinerilor și are în vedere crearea unui portal online specializat, a unui cadru de întâlnire între aceștia și companiile care se află în căutarea forței de muncă. Tot acolo, cei care își doresc să înceapă o afacere vor găsi informațiile de care au nevoie. În plus, există și posibilitatea unei forme de asistență financiară.

Asociaţia Întreprinzătorilor din Portugalia (AEP), care a lansat programul ”Întreprindem2020”, a efectuat cu doi ani în urmă un studiu. Acesta a facilitat conturarea unui profil general al tinerilor care au emigrat. Astfel, 85% dintre aceştia au studii superioare în specializări tehnice (inginerie, informatică, biologie etc.) şi s-au stabilit preponderent în alte ţări europene. Circa o treime dintre tinerii chestionaţi în cadrul acestui studiu au afirmat că nu intenţionează să revină în Portugalia, în principal pentru că şi-au construit o nouă viaţă în ţara unde au emigrat.
Citește și: