04 apr. 2019 | 13:05

Invenția care te va convinge să-ți iei, în sfârșit, mașină electrică

VIDEO ACTUALITATE

O companie din Germania lucrează la definitivarea unei invenții care te-ar putea convinge să-ți cumperi o mașină electrică. Rezolvă cea mai presantă problemă pe care o au aceste vehicule în prezent.

Cred că ai ghicit. Este vorba despre baterie. Secretul autonomiei prelungite pentru o mașină electrică ar fi o baterie de mare densitate care te scapă de stresul reîncărcărilor dese și face și mașina mai sigură pentru că reduce riscul de incendiu.

Bateria pentru mașină electrică pe care uiți s-o mai încarci

Compania Innolith AG, specializată în fabricarea bateriilor pe bază de substanțe anorganice, promite să revoluționeze mașinile electrice. Pe site-ul oficial, Innolith precizează că-și are sediul central în Basel (Elveția), iar în Germania, la Bruchsal, se află laboratorul de cercetare.

Aici, se lucrează la realizarea unei baterii care oferă autonomie de până la 1.000 de kilometri.

Evident, și aceasta va fi o baterie reîncărcabilă, dar vei străbate mulți kilometri până va veni momentul realimentării. Această invenție rezolvă parțial și problema insuficienței stațiilor de încărcare electrică.

Noua baterie de mare densitate reduce și costurile de producție, pentru că nu necesită utilizarea de, ceea ce Innolith numește, „materiale exotice și scumpe”.

De ce este specială această baterie

Bateriile tradiționale conțin electroliți organici inflamabili, pe când bateria celor de la Innolith se bazează doar pe electroliți anorganici neinflamabili. Prin urmare, nu mai trebuie să-ți faci griji că ți-ar putea lua mașina foc în cazul un scurt-circuit.

Mai durează vreo trei sau cinci ani până când bateria ajunge pe piață, dar sigur va fi comercializată. Totuși, bateria minune pentru orice mașină electrică va fi disponibilă întâi pentru producătorii auto din Germania. Tot e bine, Am putea să o vedem în dotarea viitoarelor mașini electrice ale Volkswagen și ale celorlalte companii din grupul său.

Durata de încărcare va fi mai mare, pentru că are și o densitate pe măsură. Dar, o încărcare care să-ți dea autonomie cât pentru 400 de kilometri n-ar trebui să dureze mai mult decât la bateriile din prezent. O reîncărcare completă ar trebui, totuși, făcută peste noapte. Asta înseamnă că nu va fi posibil decât la tine acasă.

Mai multe detalii tehnice despre acea baterie nu se știu pentru că e vorba de brevete care trebuie să rămână secretul companiei, cel puțin până la lansare.