Descoperire neașteptată pe Marte realizată cu ajutorul urmelor lăsate de apă
Un studiu arată că Marte ar putea avea activitate vulcanică, deși cercetătorii nu au observat dovezi evidente ale vulcanismului, cum ar fi erupții sau urme de magmă. Răspunsul pare să stea însă în apă.
Pe Pământ, sub calotele de gheață de la poli există apă în formă lichidă, datorită căldurii care vine din centrul planetei și topește primul strat de gheață pe care îl întâlnește. În 2018, cercetătorii italienii de la Istituto Nazionale di Astrofisica au detectat un fenomen similar pe Marte. Oamenii de știință susțin că au găsit apă în formă lichidă sub calota de gheață de la polul sudic al planetei.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Arizona a considerat drept corectă teoria conform căreia există într-adevăr apă sub calota de gheață și a pornit să descopere parametrii care fac acest lucru posibil. Un studiu recent publicat de cercetătorii americani sugerează că motivul pentru care există apă sub stratul de gheață este existența unei surse de căldură în subteran.
Deși cercetătorii italieni au sugerat că, cel mai probabil, apa e menținută în formă lichidă datorită conținutului ridicat de sare, noul studiu american contrazice însă această teorie și susține că nu există suficientă sare care ar putea să prevină înghețarea apei.
Potrivit cercetătorilor din Arizona, singura explicație pentru care apa ar putea fi păstrată suficient de caldă e activitatea vulcanică. Ei susțin că magma din adâncul lui Marte s-a ridicat către exteriorul planetei acum aproximativ 300.000 de ani, dar nu a pătruns la suprafață, asemenea unei erupții vulcanice, ci s-a depozitat într-o cameră sub suprafața solului marțian. În timp ce camera cu magmă s-a răcit, a eliberat căldură care a topit baza calotei de gheață. Aceasta pare să continue să facă acest lucru și astăzi, pentru a genera apa în formă lichidă.
Ideea existenței activității vulcanice pe Marte nu e nouă. Există dovezi multiple pe suprafața Planetei Roșii, însă liderii în domeniul științei susțin că activitatea vulcanică s-a terminat acum milioane de ani. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona sugerează însă că ar fi existat activitate vulcanică pe Marte și în istoria recentă iar dacă aceasta s-a manifestat acum câteva sute de mii de ani, ar putea la fel de bine să existe și în prezent.