Lucrările de cercetare despre care toată lumea a vorbit în 2018
În fiecare an, compania londoneză de date științifice Altmetric lansează un top 100 al celor mai populare articole de cercetare din ultimele 12 luni.
Acest top se bazează pe o analiză a activității online cu privire la literatura academică. El nu analizează neapărat care studii au fost mai discutate în cercurile de cercetători, ci care studii au atras mai mult atenția publicului de pretutindeni.
„Lista de anul acesta conține lucrările publicate în 45 de jurnale diferite, jurnalul Science apărând mai des decât orice alt titlu (de 12 ori)”, a scris Inez van Korlaar pe blogul companiei.
Așadar, iată o parte din lucrările științifice care au fost discutate cel mai mult între 15 noiembrie 2017 și 15 noiembrie 2018:
Insula de gunoi din Oceanul Pacific acumulează rapid plastic
În Oceanul Pacific se află o insulă de gunoaie care ocupă o zonă de trei ori mai mare decât Franța. În total, s-au acumulat cam 1,8 catralioane de gunoaie, iar mare parte din acestea sunt reprezentate de plastic. Rezultatele care fac de râs omenirea au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.
Rata consumului de alcool din 1990 până în 2016 este îngrijorătoare
Din moment ce ne distrugem încet și sigur planeta, iar evenimentele din jurul lumii nu sunt mereu cele mai fericite, parcă nu e de mirare că atâția oameni aleg calea alcoolului. Un studiu realizat la nivel global și publicat în jurnalul The Lancet arată că pentru oamenii cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, alcoolul este cauza principală a răutăților.
Răspândirea știrilor false și adevărate în mediul online
Dacă înainte doar bănuiam acest lucru,, un studiu publicat în jurnalul Science arată că social media – în speță, platforma Twitter, răspândește știrile false și minciuna mult mai repede decât pe cele reale și adevărul. Și oricât de mult ne-ar plăcea să credem că de vină sunt boții, adevărul e că singurii vinovați suntem noi.